16 listopada 2017

WYTRAWNE DYNIOWE BABECZKI

Gdy sezon na dynię jest w pełni, wykorzystuję ją bardzo często. Do makaronu, do pierogów, do owsianki, do jaglanki, gotuję z niej zupę,  piekę ciasta 🙂 Dynia jest bardzo uniwersalna i bardzo wszechstronna. Dla mnie to królowa warzyw! Babeczki dyniowe są wytrawne, można je jeść z masłem, masłem kokosowo- lnianym ( niedługo podam przepis) pastami warzywnymi lub po prostu na sucho 😉

Składniki:

1,1/2 szklanki płatków owsianych zamoczonych w szklance wrzącej wody

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

230 g upieczonej i zmiksowanej dyni

1/2 kostki masła

2 jajka

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

duża szczypta soli

świeżo zmielony pieprz do smaku

1 garść orzechów włoskich niedbale pokruszonych

1/4 łyżeczki cynamonu

łyżeczka soku ze świeżego imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

goździki

4 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:

Zalej płatki wrzątkiem, żeby napęczniały i przestygły.

Przyprawy upraż na suchej patelni, zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu.

Utrzyj masło w makutrze, dodaj po jednym jajku i ucieraj, dodając po łyżce dyni.

Dodaj płatki  i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną,  przyprawy , pieprz i sól oraz orzechy.

Wymieszaj wszystko krótko , przełóż do kokilek i upiecz – około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply