21 listopada 2017

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ I CZARNEJ SOCZEWICY W CHRZANIE

Sałatka powstała na prędko, gdy w lodówce zostało to i owo. Ugotowałam komosę ryżową ( quinoa ) i danie wyczarowane 🙂

Świetnie sprawdza się na gościnnym stole, jest nietuzinkowa, wyjątkowa i bardzo smaczna 🙂

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej soczewicy czarnej

1 szklanka ugotowanej quinoa- (  w proporcji 1 szklanka komosy do 2 szklanek wody)

pół słoiczka groszku konserwowego

1/2 łyżeczki soli

1/2 papryczki chili bez pestek bardzo drobno pokrojona lub szczypta chilli w proszku

1 łyżka soku  z cytryny

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

1 łyżka przecieru pomidorowego ( mój był dość płynny, bo domowy)

1 duża cebula, pokrojona w kostkę i uduszona na 1/2 łyżce masła ghee lub kokosowego oleju

2 łyżki jarmuż ( przepis TU)

1 pełna łyżka chrzanu

Wykonanie:

Chrzan wymieszaj z sokiem z cytryny, solą cebulą, skórką z cytryny, chilli i przecierem pomidorowym.

Wymieszaj pozostałe składniki, dodaj do nich powstały sos chrzanowy i odstaw sałatkę do wymieszania się smaków.

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply