29 listopada 2017

BRUKSELKA FENKUŁ I DYNIA W SOSIE CHRZANOWYM

Pierwsze przymrozki za nami, brukselka gotowa, czyli słodsza i smaczniejsza 🙂 Jej specyficzny i gorzkawo – ostry smak wspaniale uzupełnia się z dynią i fenkułem, a uwieńczeniem smaku jest wspaniały, poczciwy chrzan.

Brukselkę piekę razem z dynią w glinianym naczyniu, ale może też być każde inne do zapiekania.

Składniki:

Około 10 brukselek

połowa dyni

2 fenkuły

pół szklanki chrzanu ( u mnie świeżo tarty ale może być ze  słoiczka)

1  łyżka ghee

pół szklanki dobrej śmietany

sól i pieprz do smaku

1 łyżka siemienia lnianego uprażonego i zmielonego

1/2 łyżeczki curry

1 łyżeczka soku z  cytryny ( jeżeli używasz chrzanu ze słoiczka nie jest potrzebna)

2 łyżki jarmużu solonego ( przepis TU)

10 kasztanów upieczonych i obranych ze skórki lub ze słoika gotowanych

 

Wykonanie: 

1.  Piekarnik rozgrzej  do 170 stopni,

2. Dynię pokrój w dużą kostkę ( hokaido nie musisz obierać)

3. Umieść dynię i brukselkę z naczyniu żaroodpornym, posól, popieprz, obsyp curry i wymieszaj warzywa z połową masła ghee ( możesz też użyć np. oleju kokosowego) piecz około 1/2 godziny aż warzywa będą przyjemnie miękkie.

4. Fenkuł pokrój w paski,posól i uduś na pozostałym tłuszczu, pod przykryciem

5. Chrzan wymieszaj z solą,  sokiem z cytryny i śmietaną

6.  Do upieczonych dyni i brukselki dodaj uduszony fenkuł, kasztany, jarmuż i polej sosem chrzanowym.  Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp wszystko siemieniem lnianym.

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply