6 grudnia 2017

ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ OKRASZONA PIECZONĄ CIECIORKĄ

Znowu ta brukselka! A no tak, skoro obrodziła w tym roku, to trzeba ją zjeść  😉 Zresztą możecie ją pominąć!  Być może nie będę tu skromna ale wierzcie mi ta zupa jest w smaku genialna! To jedna z najlepszych zup jakie sobie wymyśliłam.  Cieciorka i brukselka są w niej kropką nad i. Sami więc zdecydujcie czy dołożyć brukselkę czy nie 🙂 Cieciorki zawsze gotuję trochę więcej, wykorzystuję ją następnego dnia do innej potrawy. Szkoda pracy na szklankę, gdy trzeba ją podpiec w piekarniku 🙂

Składniki:

1.   6 średnich ziemniaków

2.  1 łyżka chrzanu ( pełna)

3.   2 ząbki czosnku

4.   10 brukselek

5.    1 szklanka ugotowanej cieciorki

6.   1/2 szklanki śmietany ( próbowaliście kozią? – pycha)

7.   mały zestaw włoszczyzny ( potem można wykorzystać ją do sałatki)

8.   2 czerwone cebule

9.   1 łyżka masła ghee

10.  1 łyżeczka papryki wędzonej

11.  sól i pieprz do smaku

12.  2 ząbki czosnku

13.   płaska łyżka oleju kokosowego

14.   1 łyżeczka mieszanki curry ( przepis TU)

 

Wykonanie:

1.  Ziemniaki  obierz i razem z włoszczyzną zalej 1,5 litra wody. Ugotuj do miękkości

2.  Cieciorkę obtocz w roztopionym oleju i curry, upiecz w 170 stopniach około 15-20 minut co jakiś czas mieszając

2.  Brukselkę upiecz w piekarniku -1/2 godziny – 170 stopni w naczyniu żaroodpornym z pokrywką

3. Cebulę pokrój w piórka i uduś na maśle, na koniec dodaj roztarty czosnek, poduś jeszcze chwilę

4.  Wyjmij ugotowaną włoszczyznę, zmiksuj ziemniaki z wodą, dodaj przyprawy,  karmelizowaną cebulę z czosnkiem,

chrzan,śmietanę i jeszcze raz chwilę zmiksuj dla wymieszania składników. Dodaj  pokrojoną na ćwiartki brukselkę.

Podawaj z upieczoną cieciorką.

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply