10 grudnia 2017

KRUCHE BABECZKI Z KASZTANOWYM KREMEM

Święta, święta, święta 🙂 Lubicie ten czas oczekiwania ? Ja uwielbiam. W tym czasie można tworzyć i wymyślać co by tu nowego zrobić na święta i zaskoczyć gości 😉 Babeczki są proste i szybkie a pyszne,  więc do dzieła !

Skadniki:

 

Na kruche ciasto: 

1.   200 g mąki orkiszowej

2.   100 g mąki kokosowej

3.   200 g masła twardego z lodówki

4.   3 żółtka

5.   100 g cukru nierafinowanego ( np. kokosowy lub trzcinowy fair trade)

6.   szczypta soli

 

Na krem kasztanowy:

1.      200 g śmietany kremówki

2.      5 żółtek

3.    180 ga kasztanów ugotowanych obranych ze skórki lub ze słoika gotowych

4.    2 łyżki spirytusu

5.   3 łyżki soku z cytryny

6.   5 łyżek  cukru nierafinowanego

 

 

 Wykonanie:

1.        Masło posiekaj z cukrem

2.        Dodaj żółtka, sól i mąki

3.        Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny

4.        Kasztany zmiksuj na krem

5.        Żółtka utrzyj z cukrem na puch

6.       Do żółtek dodawaj po łyżce śmietany, ucieraj

7.      Dodaj kasztany i spirytus oraz sól i sok z cytryny

8.    Jeżeli wszystko nie połączyło się dobrze zmiksuj krem w blenderze aż powstanie jednolita masa

9.   Z ciasta zrób wałek pokrój go na krążki i wypełniaj nimi foremki na babeczki

10.  Piecz przez 13-15 minut w temperaturze 170 – 180 stopni

11.  Nakładaj krem do wystygniętych babeczek.

 

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply