22 grudnia 2017

MAKOWIEC IDEALNY

To nie jest jeden z makowców, to mistrz makowców. Mokry farsz z maku rozpływa się w bardzo kruchym i chrupiącym cieście. Jest obłędnie słodki i jak na święta przystało ( piekę go dwa razy w roku, bo bardzo jest grzeszny z powodu choćby białego lukru z cukru 😉 ale dwa razy w roku po prostu grzeszymy. Jestem poza tym pewna, że wszystko jest w naszej głowie. Co myślisz, to masz. To oczywiście nie znaczy, że jestem na tyle silna, aby sobie z tymi myślami do końca poradzić, więc w 99 procentach odżywiam się zdrowo. A jeden procent zostawiam na rozpustę 🙂

Oto on ! Pan makowców, jegomość makowiec 🙂

Składniki:

Na ciasto:

1.          2, 1/2  szklanki mąki orkiszowej typ 700

2.          1 szklanka cukru  nierafinowanego

3.          1 jajko

4.         2  płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub dobrej jakości proszku do pieczenia

5.          1 kostka masła

 

Na masę makową:

1.          0,5 kg maku namoczonego na noc w wodzie

2.          1 kostka masła

3.           5 jajek

4.            1 szklanka cukru nierafinowanego

5.           garść rodzynek

6.          garść migdałów zamoczonych na noc w wodzie i obranych ze skórki

7.          szczypta soli

 

Na lukier:

1 szklanka białego cukru pudru

3 łyżki mleka

kilka kropli soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

1.      Mąkę wymieszaj z sodą,

2.     Posiekaj masło z mąką,  jajkiem i cukrem

3.    Zagnieć ciasto i umieść je w lodówce na 1/2 – 1 godzinę

4.    Mak zmiel w maszynce 2 razy

5.   Żółtka utrzyj z cukrem

6.  Migdały obierz i pokrusz lub zmiksuj  tak, aby powstały małe kawałeczki

7.  Masło utrzyj, dodaj utarte żółtka z cukrem, rodzynki i migdały, wymieszaj

8.  Białka ubij z solą

9.  Do masy masłowo- żółtkowej dodaj mak, utrzyj

10. Na koniec dodaj ubite białka bardzo wolno mieszając

11. Ciasto podziel na dwie części, jedną pokrusz ( jak na kruszonkę) na spód, wyłóż na to masę makową a następnie pokrusz

drugą część ciasta

12. Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.

13.  Utrzyj cukier puder z mlekiem i sokiem z cytryny i posmaruj lukrem chłodne ciasto

ROZKOSZNEGO JEDZENIA 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply