4 stycznia 2018

SAŁATKA Z BURAKÓW I BRUKSELKI W SOSIE CHRZANOWYM

Sałatki są bardzo uniwersalne, można je podać zarówno jako danie główne jak i  przekąskę. Tutaj burak bardzo wkomponował się w danie z brukselką a chrzanowy sos uwieńczył ich znakomity smak 🙂

Burak- wg TMC ( Tradycyjna Medycyna Chińska) ma naturę termiczną neutralną, smak słodki.  Wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, nawilża jelita i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji.  W połączeniu z marchewką stosowany jest do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy, leczy zastój wątroby i ogólne dolegliwości związane z wątrobą. Leczy zaparcia, leczy nerwowość oraz zatory w układzie naczyniowym. Jest warzywem bogatym w krzem. Nie należy spożywać w nadmiarze liści z buraka, ponieważ ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego hamują metabolizm wapna.

Składniki:

1.   2 średnie buraki

2.   1 marynowana cebula  czerwona ( pokrojona w piórka)

( zagotuj 150 ml wody, 150 ml octu jabłkowego, 1 łyżeczkę syropu z agawy, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki kolendry, 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, 7 ziarenek pieprzu, zalej 4 pokrojone w słupki cebule i odczekaj aż ostygnie, przechowuj w słoiczku w lodówce, wykorzystuj do sałatek, dań głównych)

3.   1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej ( przepis TU)

4.   8 sztuk brukselki ( brukselkę wrzuć na wrzącą, osoloną wodę, gotuj przez 2 minuty, odcedź i zalej zimną wodą- w

ten sposób zachowa piękny zielony kolor)

5.    6 jajek przepiórczych lub dwa kurze ugotowane na twardo

6.   2 łyżki chrzanu

7.    2 łyżki śmietany

8.   2 łyżki soku z cytryny

9.    1 łyżka ghee

10.  sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

1.    Buraki upiecz w piekarniku ze skórką – 170 stopni, około 1,5 godziny ( zawsze piekę więcej buraków i

wykorzystuję je do innych dań)

2.    Sparzoną brukselkę pokrój na ćwiartki i uduś do miękkości na ghee pod przykryciem

3.   Jajka ugotuj na twardo, obierz i rozgnieć je widelcem ( zamiast jajek możesz podać ser kozi)

4.   Upieczone buraki obierz, pokrój w kostkę,  skrop cytryną ( 1 łyżka) , dodaj do nich  uduszoną brukselkę,

cebulę  z zalewy, rozgniecione jaja, ugotowaną kaszę jaglaną

5.  Śmietanę wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny ( 1 łyżka)  dopraw solą i pieprzem

6. Wymieszaj sałatkę z sosem  i dopraw solą i pieprzem.

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply