6 stycznia 2018

CZEKOLADOWE TRUFLE NA ZAPIEKANEJ GRUSZCE

Czekolada i gruszka to klasyk, takie połączenie jest niezwykle kuszące. Krem, który zrobiłam  do gruszki jest przyjemnie orzechowy, niezwykle chrupiący i kremowy zarazem. No… miód w gębie 😉

Składniki:

6 gruszek

3/4 szklanki uprażonych orzechów laskowych

1/3 tabliczki gorzkiej, dobrej jakości czekolady – roztopionej

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki wody ( w zależności od gęstości kaszy więcej wody lub mniej)

4 świeże daktyle  ( lub suszone zamoczone przez godzinę w wodzie

laska wanilii- wydrąż nasiona a laskę użyj np. do gotowania owsianki

 Wykonanie:

1.    gruszki przekrój na pół, wydrąż z nich gniazda nasienne, i upiecz przez 10 minut w piekarniku ( 170 stopni)

2.    Orzechy zmiksuj, ale nie na proszek, tak, aby drobniutkie kawałeczki chrupały pod zębami

3.   Dodaj jedną gruszkę i resztę składników, zmiksuj na krem

4.    Upieczone i przestygnięte gruszki napełnij kremem czekoladowo- orzechowym

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply