7 stycznia 2018

ZUPA- KREM Z TOPINAMBURU DOPRAWIONA CHRZANEM

Zupy stanowią dla mnie podstawę w zimowe , ponure i nostalgiczne dni. Przyjemnie rozgrzewają, sycą i nawadniają. Topinambur jest jeszcze mało popularnym warzywem na naszych stołach, dlatego gorąco polecam to warzywo. Z chrzanem i imbirem oraz porem daje niebanalny smak. Zupa jest pyszna i pożywna jak i bardzo prosta i szybka w przygotowaniu 🙂

Składniki: 

1.   500 g topinamburu

2.   2 ziemniaki- około 300 g

3.   1 l wrzącej wody + pół szklanki, gdyby zupa była za gęsta

4.   0,5 szklanki białego wytrawnego wina

5.   150 g białej części pora

6.    4 świeże gałązki tymianku

7.    1 łyżka chrzanu

8.     1 łyżka ghee lub dobrego oleju

9.    1/4 łyżeczki utartego świeżego imbiru

10.   1/2  łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo utartej

11.   pieprz i sól do smaku

12.   grzanki z chleba

13.  posiekane i uprażone z sosem sojowym orzechy włoskie ( 1 łyżka)

 

Wykonanie:

1.    Pokrój w piórka por i uduś na tłuszczu

2.    Oczyszczony topinambur i obrane ziemniaki pokrój na części, dodaj do pora i zalej wrzącą wodą. Gotuj do miękkości razem z tymiankiem.

3.   Dodaj wino i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu aby wyparowań alkohol

4.  Dodaj chrzan i imbir,  świeżo utartą gałkę muszkatołową dopraw solą i pieprzem.

5.   Zmiksuj zupę i zdecyduj, czy jest wystarczająco gęsta, jeżeli nie dodaj jeszcze trochę wody i zmiksuj.

6.  Zupę podawaj z grzankami z chleba lub/ i prażonymi  z sosem sojowym  i posiekanymi orzechami włoskimi .

Smacznego 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply