11 stycznia 2018

PIKANTNA PASTA Z DYNI I SŁONECZNIKA

Proces pieczenia chleba w moim domu zaczyna się od zmielenia ziaren na mąkę, wydobycia zakwasu ( przepis TU) z ziemianki i uaktywnienia bakterii.  Brzmi to może groźnie, ale jest proste- do zakwasu dodaję dwie łyżki mąki i trochę ciepłej wody, odstawiam w ciepłe miejsce. Mówią, że chleb, jakikolwiek, to najstarszy fast food. Kłócą się, który zdrowszy, eliminują drożdże, pieką bez glutenu… Nie jem go często, ale kiedy pojawia się na moim stole, mamy prawdziwą ucztę 🙂 Przepis na chleb TU 

Dzisiaj natomiast mam dla Was prosty przepis na pastę z dyni i słonecznika 🙂

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki  upieczonej i zmiksowanej dyni hokaido

1.2 szklanki uprażonego słonecznika

1/2 łyżeczki soku z imbiru ( imbir utrzeć na tarce i wycisnąć z niego sok)

szczypta papryki wędzonej

szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej

szczypta proszku papryczki chili ( w zależności od upodobań możesz zrobić bardziej ostrą pastę dodając więcej papryczki i imbiru )

1 łyżka oleju dobrej jakości

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

 

WYKONANIE:

Uprażone pestki słonecznika zmiksuj na proszek, dodaj dynię i resztę składników i zmiksuj do uzyskania pasty.

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply