16 stycznia 2018

PLACKI Z TOPINAMBURU I JARMUŻU Z SADZONYM JAJKIEM

Topinambur, mało popularne warzywo,  rośnie sobie na ogrodzie jak chwast. Piękne bulwy zbieram jesienią i przechowuję w piasku w ziemiance. Mogą zimować w gruncie i praktycznie, jeżeli tylko nie ma mrozu, można je wykopać o każdej porze roku. Ja spożywam to warzywo zimą. Tym razem zmodyfikowałam placki ziemniaczane, dodając topinambur i jarmuż solony ( przepis TU) Placki są szybkim obiadem, a podane z jogurtem, czy kefirem, rozpieszczone kiszonym ogórkiem same proszą się o łaskę.

Składniki:

500 g ziemniaków obranych ze skórki

250 g topinamburu ze skórką, wyszorowanego z ziemi

100 g cebuli czerwonej

50 g mąki orkiszowej

2 jaja + jaja na sadzone zależnie od apetytu 😉

10 g soli

3 łyżki jarmuży solonego ( przepis TU)

masło ghee do smażenia placków- użyłam bardzo mało masła, dosłownie smarowałam patelnię pędzelkiem

Wykonanie:

Jeżeli używasz miksera zmiksuj wszystkie składniki i dodaj wcześniej pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Jeżeli nie używasz, utrzyj na najdrobniejszej  tarce ziemniaki, topinambur i połącz z rozbełtanymi jajami, mąką i solą oraz pokrojoną w kosteczkę cebulą

Smaż niewielkie placuszki z obu stron do zarumienienia. Podawaj z sadzonymi jajami ( na zdjęciu jaja przepiórcze)

jogurtem lub kefirem.

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply