17 stycznia 2018

CZEKOLADOWY BUDYŃ OWSIANY Z BARDZO SŁODKIM KARMELEM

Ten deser to mistrzostwo świata ! Pyszny, zdrowy i pożywny. Miał być deser a zjedliśmy go na obiad, tak nas nasycił!

Serdecznie polecam!  Orzechy arachidowe mogą być trochę kontrowersyjne: zdrowe nie zdrowe. Najważniejsze, żeby były niesolone, surowe i z dobrego źródła. Ewentualnie możecie zastąpić je laskowymi 🙂 No to do dzieła:

 

Składniki:

 

        Na budyń:

1 łyżka kakao

1 szklanka płatków owsianych

2 szklanki wody

laska wanilii

szczypta soli

3 łyżki syropu z agawy

2 łyżki kakao

 

       Na karmel:

4 łyżki orzeszków ziemnych, surowych, niesolonych, uprażonych samodzielnie

10 daktyli, pokrojonych drobno

2  łyżki oleju kokosowego

1 łyżka cukru kokosowego

 

Wykonanie:

Płatki owsiane ugotuj z wanilią i solą. Dodaj syrop z agawy i kakao.  Dobrze zmiksuj na krem.

Uprażone  orzeszki  utłucz w moździerzu, tak, aby były nieco drobniejsze, wymieszaj z pokrojonymi drobno daktylami, olejem kokosowym i cukrem kokosowym, zagotuj i gotuj, mieszając około 5 minut.

Podawaj budyń okraszony karmelem. Porcja starczyła dla dwóch osób – to był obiad 😉

SMACZNEGO !

Leave a Reply