18 stycznia 2018

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ, JARMUŻU I PIECZONYCH WARZYW

Komosa ryżowa, czyli quinoa jest spokrewniona z amarantusem i posiada podobne do niego niezwykłe właściwości. W pradawnych czasach była podstawowym pożywieniem Inków, nazywanym przez nich matką zbóż. Quinoa wg botaniki nie jest prawdziwym zbożem. Przez tysiące lat świetnie rosła w zimnym klimacie południowoamerykańskich Andów.

Natura termiczna komosy – ogrzewająca, smak słodki i kwaśny, ogólnie wzmacnia cały organizm, szczególnie Yang nerek ( rozgrzewa i pobudza funkcje ciała). oraz funkcje osierdzia. W porównaniu z innymi zbożami quinoa posiada największą ilość białka, zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczu spośród wszystkich zbóż. Stanowi dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Jest doskonała dla wegetarian, tęskniących do odżywczego i dodającego sił pożywienia. Zmielona na mąkę może być składnikiem do wypieków ciast lub chleba.

 

 

Składniki :

1.     1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej ( gotuj tak jak ryż- 1: 2 szklanek wody, stosunkowo szybko jest gotowa)

2.    1 mała lub 1/2 większej dyni.

3.     1 mały seler

4.    3 duże łyżki solonego jarmużu ( przepis TU )

5.    1 łyżka goi zamoczona w 2 łyżkach octu jabłkowego, w 2  łyżkach oliwy z oliwek, 2 łyżkach soku z pomarańczy      ( opcjonalnie)

6.     1 cebula marynowana      – ( zagotuj 150 ml wody, 150 ml octu jabłkowego, 1 łyżeczkę syropu z agawy, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki kolendry, 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, 7 ziarenek pieprzu, zalej 4 pokrojone w słupki cebule i odczekaj aż ostygnie, przechowuj w słoiczku w lodówce, wykorzystuj do sałatek, dań głównych- ewentualnie pokrojona w piórka, posolona i dobrze ugnieciona dłońmi w zastępstwie marynowanej 😉

7.   pieprz i sól do smaku

8.  2 łyżki orzeszków arachidowych uprażonych ( z dobrego źródła- bywają zagrzybione) lub innych

 

Na sos :

1.    1 łyżka miodu

2.    1  łyżka ghee

3.    1 łyżeczka garam masala

 

 Wykonanie:

 

1.  Sos podgrzej do roztopienia składników

2. Pokrój dynię  i seler w kostkę( jeżeli wolisz seler miękki a nie al dente, ugotuj go na parze przez 15 minut )

3.   Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem  i upiecz w piekarniku- około 30 minut- 170 stopni, w międzyczasie przemieszaj w celu równomiernego upieczenia

4.  Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną komosą ryżową, jagodami goi z zalewą, jarmużem solonym i cebulą marynowaną, ewentualnie dosól, posyp orzeszkami.

5.   Sałatka najlepsza jest po godzinnym leżakowaniu 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply