21 stycznia 2018

TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z CEBULĄ I PIECZONE BURAKI Z CHRZANEM UWIEŃCZONE SEREM KOZIM I BRUKSELKĄ

Burak- natura termiczna neutralna, słodki smak. Wzmacnia serce i uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę. Nawilża jelita i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z marchewką stosowany jest do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy. Leczy zastój wątroby i ogólne dolegliwości związane z wątrobą, jak również zaparcia, nerwowość oraz zatory w układzie naczyniowym. Jest warzywem bogatym w krzem.

Ziemniaki i buraki pasują do siebie idealnie, to duet doskonały. Pieczona brukselka i ser kozi dodają pikanterii daniu!

Zapraszam 🙂

Składniki:

4 ziemniaki

2 buraki

2 łyżki chrzanu

1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

2 gałązki tymianku

1 łyżka masła

1 łyżka śmietany

sól i pieprz do smaku

2 łyżki dobrej jakości pokrojonego w kostkę sera koziego ( typu buncek)

1 cebula uduszona na ghee

sok z pół cytryny

 

Wykonanie:

1.     Buraki wyszoruj i ze skórką upiecz w piekarniku w naczyniu do zapiekania ( np. glinianym) przez 1,5 godziny- 170 stopni.

2.     Brukselkę oczyść i umyj i wrzuć do piekących się buraków na pół godziny przed końcem pieczenia.

3.     Ziemniaki wyczyść i ugotuj ze skórką do miękkości. Obierz za skóry i potłucz tłuczkiem, dodaj masło i duszoną cebulkę, posól. Odstaw w ciepłe miejsce.

4.     Upieczone buraki obierz ze skóry, utrzyj na tarce, dodaj chrzan, gałkę muszkatołową, listki tymianku, sok z cytryny,  sól, pieprz do smaku i śmietanę. Wymieszaj.

 

Podawaj tłuczone ziemniaki z burakami posypanymi serem kozim i brukselką.

Ser możesz również zmieszać z burakami.

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply