24 stycznia 2018

GENIALNA ZAPIEKANKA Z SELERA I SZPINAKU PRZEKŁADANA PASTĄ Z FASOLI I POMIDORÓW

Zapiekanki nie są moją specjalnością, jednak ta jest swoistą perełką! Seler w plasterkach rozkosznie chrupie w obfitym sosie z fasoli i pomidorów. Uwieńczeniem dania jest czosnkowy szpinak i kozi ser. No…  miód w gębie!

Składniki:

1.     2 szklanki ugotowanej fasoli jaś( musi być miękka)

2.     1 szklanka pomidorów pieczonych lub pulpy pomidorowej

3.     2 sztuki korzenia selera

4.    2 cebule czerwone

5.    4 ząbki czosnku

6.   1 łyżka masła ghee

7.    1 pęczek szpinaku

8.    100 gr sera koziego typu buncek

9.    skórka otarta z 1/2 cytryny

10.  sól i pieprz do smaku

11.  1/2 szklanki białego wina wytrawnego

12.   1 łyżeczka oregano

 

Wykonanie:

1.     Pokrojoną w piórka cebulę  uduś na  1/2 łyżce ghee ),  pod koniec duszenia

dodaj  rozgnieciony  ( 2 ząbki) czosnek, przyprawy, wino, pulpę pomidorową,  sól i pieprz do smaku  i gotuj lub piecz w piekarniku  do zredukowania  płynu  do konsystencji sosu.

2.     Seler ugotuj  na parze, pokrój w cienkie plasterki

3.      Ugotowaną fasolę jaś zmiksuj z przygotowanymi pomidorami, dodaj oregano, sól i pieprz do smaku

4.     Szpinak porwij na mniejsze kawałki

5.       Do 1/2 łyżki  rozgrzanego masła ghee wrzuć 2 ząbki czosnku, smaż przez chwilę i dodaj szpinak.  Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą.

6.    W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układaj warstwami- seler, sos z fasoli i pomidorów, szpinak i pokruszony ser kozi.

7.    Zapiekaj danie przez 1/2 godziny w tem. 170 stopni. Jeżeli zajdzie taka potrzeba przykryj zapiekankę podczas pieczenia.

SMACZNEGO 🙂

Ps. Na zdjęciach, dla efektu fotograficznego, zapiekanka posypana została kaparami i suszoną papryczką chilli. Po sesji papryczkę usunęłam, kapary zostały 😉

 

You Might Also Like

Leave a Reply