WYŚMIENITA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I BRUKSELKI ROZPIESZCZONA PIECZARKAMI

5 lutego 2018Elusia

Dziś piąty luty, na dworze w końcu prawdziwa zima 🙂 śnieg i mróz. Ale wczoraj pod lasem znalazłam wiosnę 🙂 kwitną już wierzby i leszczyny! Tak miło 🙂

Zapiekanka, którą polecam, jest naprawdę tego warta, ma wyśmienity smak, ładnie się kroi, pachnie brukselką i szybko znika z talerza 🙂 sami spróbujcie!

 

 

Składniki:

1.     około 1,20 kg ziemniaków

2.    1 łyżka mąki z cieciorki ( jeśli nie masz, możesz zastąpić inną)

3.     3 jaja

4.    1 łyżka ghee

5.    150-200 g brukselki

6.    500 g pieczarek brązowych ( lub białych)

7.     3 duże łyżki śmietany

8.    1 łyżeczka ostrej musztardy

9.    sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

1.     Ziemniaki wyszoruj, obierz i połowę z niech zetrzyj na tartce o grubych oczkach a drugą połowę zmiksuj

2.     Ziemniaki dobrze odsącz z soku, np w woreczku lnianym lub na sitku. Sok pozostaw aby odstał, po jakimś czasie gdy delikatnie odlejesz wodę na dnie zostanie mąka z ziemniaków, wodę wylej a mąkę dodaj do ziemniaków

3.     Cebulę pokrój w kostkę – dwie dodaj do masy ziemniaczanej a jedną odłóż

4.      Do masy dodaj jajka, mąkę z cieciorki, pokrojoną w plastry  brukselkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i wyłóż na posmarowanej tłuszczem tortownicy lub naczynia do zapiekania ( zapiekanka przylega trochę do ścianek, więc albo dobrze je oprósz mąką albo wyłóż na papier do pieczenia- ja papieru nigdy nie stosuję)  Piecz w temp. 170 stopni- 50 minut

5.     Pieczarki umyj i pokrój w plastry, usmaż na ghee wraz z pozostałą cebulą. Do usmażonych dodaj musztardę, śmietanę i przypraw solą i pieprzem. Podawaj do zapiekanki na ciepło.

SMACZNEGO 🙂

Poprzedni Następny

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress