12 lutego 2018

BAKŁAŻAN FASZEROWANY BRUKSELKĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Pieczony bakłażan w piekarniku zawsze budzi we mnie apetyt. Aksamitny i niebanalny smak tego warzywa rozpływa się w ustach. Niestety w naszym klimacie jest dostępny tylko jesienią i to z pod szklarni, bo kocha ciepło i słońce. Ponieważ jest bardzo zmodyfikowanym warzywem, jem go rzadko, ale gdy uda mi się kupić ekologiczny bakłażan, cały dom pachnie jego aromatem wydobywającym się z kuchennego pieca 🙂

Wg TMC ma naturę termiczną ochładzającą, wiadomo – pochodzi z ciepłych rejonów świata. Zmniejsza obrzęki, usuwa zastój krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz usuwa nadmierny rozrost tkanek, taki jak guzy powstałe w wyniku zastoju krwi. Stosowany szczególnie w leczeniu zakrzepów w macicy, ma również działanie hemostatyczne ( zmniejsza krwawienie). Wykorzystywany przy krwawieniu spowodowanym przez hemoroidy , krwi w moczu oraz ogólnie w przypadku krwawień. Stanowi bogate źródło  bioflawonoidów, które odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków. Stosowany w leczeniu czerwonki i biegunki, którym towarzyszą objawy gorąca, takie jak żółty nalot na języku, afty ( pokryj popiołem ze zwęglonego bakłażana – piecz warzywo aż szczernieje). W przypadku ukąszenia przez węża lub skorpiona – zrób okład z surowego bakłażana, oraz odmrożeń – kompres z wywaru bakłażana o temp. pokojowej. Działa korzystnie na wątrobę i macicę oraz jest szczególnie przydatny przy uwalnianiu tłumionych emocji i ich szkodliwego oddziaływania na te narządy. Kobiety w ciąży powinny raczej unikać bakłażana.

Składniki:

3 nieduże bakłażany

około 120 g pora ( biała część z dodatkiem zielonej)

300 g ugotowanej kaszy jaglanej

otarta skórka z połowy cytryny

1 łyżeczka kolendry uprażonej na suchej patelni i utartej w moździerzu

1/2 łyżeczki kuminu uprażonego na suchej patelni i utartego w moździerzu

1  płaska łyżka masła ( opcjonalnie , jeżeli lubisz bardziej tłusto lub nie dodałaś masła do gotowania kaszy)

1 płaska łyżka ghee

szczypta papryki chilli

pieprz i sól do smaku

2 łyżki uprażonych orzechów piniowych

 

Wykonanie:

1.    Rozgrzej w płytkim garnku ghee i uduś na nim pokrojony w piórka por.

2.    Bakłażany umyj, przetnij na pół, natnij miąższ na krzyż, uważając aby nie naciąć skórki. Posyp solą

odstaw na 15 minut. Następnie wyciśnij  z połówek bakłażana sok. Ułóż na blasze i piecz w tem. 180 stopni  przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij bakłażany z piekarnika, poczekaj aż przestygną i wytnij delikatnie część miąższu. Pokrój go w kostkę  i dodaj do kaszy.

3.    Do farszu dodaj masło i pozostałe składniki. Wymieszaj.

4.    Napełnij połówki bakłażana farszem, posyp orzeszkami piniowymi i zapiecz przez około 20 minut w piekarniku ( 170 stopni)

SMACZNEGO 🙂

PS. Do zdjęć wykorzystałam pestki granatu i liście jarmużu.

 

You Might Also Like

Leave a Reply