Home Warzywa Szparagowa sałatka z miechunką i bazylią

Szparagowa sałatka z miechunką i bazylią

przez Elusia
Szparagowa sałatka z miechunką i bazylią

Gdy sezon na szparagi trwa mam ochotę jeść je codziennie. Tym razem przyrządziłam je jako sałatkę wykorzystując czekającą na  zwrócenie uwagi miechunkę.  Też tak macie? No, jak coś czeka to trzeba w końcu zwrócić uwagę 😉 Sałatka wyszła wyśmienita. Moje szparagi posadzone na ogrodzie jeszcze nie dają rady bo mają dopiero rok, ale już zbieramy pierwsze plony. Mam nadzieję, że na przyszły rok już nie będę musiała wypatrywać ich na półkach sklepowych.

Składniki:                                                                           Wykonanie:

1 pęczek szparagów zielonych ( 400g)                                   1. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i upiecz ją w piekarniku

1 pęczek rukoli                                                                                – 170 stopni, aż skórka się zwęgli, upieczoną pozostaw

10 sztuk miechunki                                                                         pod przykryciem i obierz ze skórki jak się zaparzy.

2 papryki czerwone                                                                    2.   Szparagi, uginając każdy, przełam, aby oddzielić część

1 pęczek bazylii                                                                                 twardszą i wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3 minuty

1/2 szklanki oliwy                                                                            i przełóż do lodowatej   wody.

100 g orzeszków piniowych  uprażonych                               3.   Wymieszaj warzywa z zieleniną i pokrojoną na pół

2 ząbki czosnku                                                                                  miechunką, dopraw solą i pieprzem.

pęczek szczypiorku                                                                     4.   Czosnek utrzyj z solą, dodaj sok z cytryny i

sól i pieprz do smak                                                                          olej- wymieszaj  sos z sałatką

łyżka soku z cytryny                                                                    5.  Posyp uprażonymi orzeszkami.

 

 

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress