Home Warzywa Chrupiące kwiaty jarmużu z rzodkiewkami i słonecznikiem

Chrupiące kwiaty jarmużu z rzodkiewkami i słonecznikiem

przez Elusia
Chrupiące kwiaty jarmużu z rzodkiewkami i słonecznikiem

Gdy nie zjem całego jarmużu zimą, na wiosnę, jak to roślina dwuletnia, wybija w młode pędy, aby wydać na świat nasiona. Te pędy są przepyszne, takie jeszcze w pączkach, choć w pełni rozkwitnięte również smakują. Tak więc zrywam je codziennie i tworzę z nich sałatki albo… chrupię prosto z krzaka, gdy głodna jeszcze pracuję na ogrodzie..

Jeżeli zostanie Wam jarmuż na wiosnę, koniecznie pozwólcie mu zakwitnąć i upajajcie się jego pąkami! Dziś podam przepis na chrupiącą sałatkę z dodatkiem szparagów i rzodkiewek- same witaminki- wszystko na surowo.

 

Składniki:

1. Mały pęczek młodziutkich szparagów

2. Kilka gałązek młodych pędów jarmużu

3. Mały pęczek rzodkiewek

4. Garść uprażonego słonecznika

5.  Garść posiekanego szczypiorku

6. 4 łyżki oliwy z oliwek

7. Łyżka soku z cytryny

8. pieprz i sól do smaku


Wykonanie:

Szparagi umyj, przełam oddzielając twardą część, pokrój na mniejsze kawałki

Młode pędy jarmużu pokrój na mniejsze kawałki

Rzodkiewkę pokrój na plastry

Dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj.

Odczekaj chwilę aby składniki się ” przegryzły”

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress