Home Dodatki Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika

Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika

przez Elusia
Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika

Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy super food ! Jest fenomenem natury, który posiada niezwykłe właściwości. Czosnek niedźwiedzi posiada zdolność oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ zawarte w nim związki siarki wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania, działając jak filtr odtruwający. Wiążą nikotynę i metale ciężkie w związki, które następnie wydalane są z organizmu. Niesamowity kwas siarkowy unieszkodliwia wiele  związków toksycznych  i pomaga w ich wydalaniu. Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy czarodziej! Pomaga zwalczać wirusy, bakterie a nawet grzyby. Wspomaga organizm w chorobach serca, obniża ciśnienie. Ten leśny mieszkaniec stymuluje produkcję immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych, przez co mobilizuje organizm do walki z chorobami.

Nasz bohater zawiera substancję – adenozynę- która zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, obniża ciśnienie krwi, rozszerzając naczynia i zmniejszając lepkość krwi. Dostarcza również sporo żelaza, które wzmacnia  nasze paznokcie i włosy. Organiczne związki siarki naturalnie występujące w czosnku niedźwiedzim pomagają zwalczać wolne rodniki, działając jak silny przeciwutleniacz,  chroniąc nas przez nowotworami. Wg badań naukowych czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie i zawiera jej kilka razy więcej niż czosnek ogrodowy.

Siarka, która występuje w dużych ilościach w czosnku niedźwiedzim jest podstawowym budulcem tkanki łącznej  i kolagenu, więc sprzyja naszym stawom, ułatwiając regenerację  i sprawne funkcjonowanie narządów ruchu. Żeby nie zabrakło pochwał dla tego jegomościa, napiszę, że ta sama siarka jest podstawowym składnikiem kreatyny, składnika naszych włosów, paznokci i skóry.

Pesto z czosnku można wykorzystać do wielu dań, kasz, makaronów, nawet zup, smarować nim chleb, naleśniki, dodawać do strączkowych, sałatek. Po prostu można go dodać tam, gdzie nas fantazja poniesie. Ma bardzo podobny smak i zapach do czosnku w główkach, ale jest łagodniejszy w działaniu, nie obciąża wątroby i nie pozostawia po sobie przykrego zapachu po spożyciu.

Składniki:

Pęczek liści czosnku niedźwiedziego

1/2 szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

 

Wykonanie:

Liście umyj, osusz ( polecam suszarkę do sałat) zmiksuj lub utrzyj z oliwą z oliwek.

Umieść w wyparzonych i suchych słoiczkach, ubij i zalej oliwą, aby przykryć zielone liście.

Tak przyrządzone pesto może leżeć miesiącami, w chłodnym miejscu.

Drugim sposobem jest dodanie pestek słonecznika lub innych ziaren, czy orzechów. Ja miksuję pestki i mieszam z przyrządzonym już pesto. Tu dodałam również bazylię i listki jarmużu 🙂

Dziś, jak pokazują zdjęcia dodałam pesto do kaszy jaglanej-  prosto a zarazem bardzo smacznie 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress