27 sierpnia 2017

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ I BRZOSKWINI wg PIĘCIU PRZEMIAN

Uwielbiam kaszę jaglaną, przede wszystkim za jej uniwersalność i możliwość komponowania na różne sposoby. Na słono i na słodko. Do tego jeszcze jest jedyną kaszą nie zakwaszającą organizmu! Wg Medycyny Chińskiej ( TMC) zabiera wilgoć z organizmu, jest lekko ochładzająca, leczy biegunki i zaparcia, wskazana przy zaburzeniach trawienia, przywraca prawidłową pracę jelit, wspomaga układ kostny, idealna przy infekcjach, opryszczce, antybiotykoterapii, nowotworach.

Podstawowy przepis wg pięciu przemian, na słodko 🙂

ZIEMIA- 1 szklanka kaszy, wypłukana na sitku pod strumieniem wody, wsyp kaszę do garnka,

dodaj łyżeczkę tłuszczu ( u mnie olej kokosowy, tłoczony na zimno)

METAL-dołóż ćwierć łyżeczki  zmielonego kardamonu, np w młynku do kawy, zielonego ze skórką

WODA- zalej 3 szklankami wody, dołóż ćwierć łyżeczki soli

Gotuj aż kasza wypije całą wodę, odstaw i jeszcze chwilę odczekaj

Po tym zabiegu możesz tworzyć cuda z kaszą.

Dziś budyń z brzoskwinią 🙂

ZIEMIA-  Ugotowana kasza jaglana, trzy dojrzałe brzoskwinie lub nektaryny, 4-5 daktyli świeżych lub suszonych namoczonych krótko w  odrobinie gorącej wody (dodasz je z wodą), laska wanilii, płatki migdałowe- 1 łyżka- uprażone na patelni.

Wykonanie:

Wrzuć po kolei do blendera daktyle, brzoskwinie, wanilię i kaszę jaglaną , zmiksuj wszystko na gładki krem , posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Uwaga – uzależnia. 😉

 

 

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply