Home Coś do poczytania Pyszna sałatka z buraków i brukselki rozpieszczona sosem z nerkowców i chrzanu oraz co nieco o chandrze

Pyszna sałatka z buraków i brukselki rozpieszczona sosem z nerkowców i chrzanu oraz co nieco o chandrze

przez Elusia
Pyszna sałatka z buraków i brukselki rozpieszczona sosem z nerkowców i chrzanu oraz co nieco  o chandrze

Gdy  człowieka dopada chandra, wszystko staje się obojętne. Wiecznie rozmyśla, a góry pretensji i stos argumentów za i przeciw przytłacza go ciężarem. I ta szalona wyobraźnia, co by było gdyby…  Myśli kłębią się w głowie i jeszcze bardziej przytłaczają. Mroczna otchłań pożera całą radość… i jestem jak martwa istota, i krzyczę, choć mnie nie słychać. Łzy cisną się co chwilę do oczu i co z tym zrobić? Jak to znieść. 

Mówię Ci dobij do dna. Pozwól sobie na przeżycie tego, bez reszty skrupułów. Nie oszukuj siebie, w końcu jesteś w rozpaczy, więc dobij do dna! Płacz i lamentuj, złość się i rozpaczaj. Tak całym sobą. Tak bez reszty. Żałoba niech będzie żałobą, smutek niech przeszyje Cię do szpiku kości. Poddaj się i wylej wszystkie łzy, rozłóż uczucia na czynniki pierwsze, daj upust wszystkim emocjom. Dobij dna, tylko wtedy jesteś w stanie się odbić, tylko wtedy jesteś w stanie poczuć ulgę, tylko wtedy rozładujesz stres. Niech dopadnie Cię depresja, ale dobij dna! I odbij się. Niech wszystko wokół Ciebie będzie czarne i mroczne, dobij dna, a będziesz w stanie odbić się od niego. 

Tylko nie używaj umysłu!  Nie używaj myśli! To one Cię zabijają, to one wprowadzają niepokój i nieład. Przestań się natomiast opierać uczuciom ściskania w żołądku, mdłością oraz trzęsieniu ramion i nóg. Ale nie myśl, nie rozkładaj wszystkiego na czynniki pierwsze, bądź jak wierzba na wietrze. Wg starożytnej mądrości tylko wierzba, która się poddaje wiatrowi,  przetrwa. Dąb, silny, ale twardy zawsze się opiera, to on zostanie złamany. Pozwól wyrazić się strachowi, lękowi, znieważeniu czy nędznej opinii na Twój temat. Niech zaboli Cię do szpiku kości, niech znieważy, niech opanuje. Wtedy tylko nie analizuj umysłem, nie myśl o tym, po prostu to całym sobą przeżyj. 

Nie potępiaj siebie i innych, Skoncentruj się na akcie wybaczania. Wybaczając sobie i innym, zaczynamy odkrywać, że dzięki uwolnieniu od potępienia siebie i innych, podświadoma wina zaczyna łagodzić strach. Każda negatywna czy wroga myśl, którą mamy na czyjś temat, wywołuje następne negatywne myśli, oraz bojaźliwość, ponieważ na psychicznym czy mentalnym planie, który jest niewidzialny dla gołego oka, wygląda to tak, jakbyśmy budowali dla siebie coś, czego się obawiamy, że do nas wróci. W woli przebaczenia zaczynamy rozumieć, że wszystkie rzeczy, które potępiamy u innych, są po prostu przejawami bycia człowiekiem. To, co potępiamy u siebie i innych jest człowieczeństwem, niewinnością małego dziecka w nas, które wierzy we wszystko, co usłyszało podczas dorastania.

 Zostaw więc umysł, zostaw myśli. A gdy minie ten stan, gdy odejdą przygnębiające dni, i uwolnisz się od poczucia beznadziejności, strachu, poczucia winy, zrozumiesz, że to wszystko rodzi się z nieskończoności sądów, jakie wpoiło nam społeczne programowanie. Wtedy nieświadoma wina zginie. I za każdym razem, gdy wrócą czarne chmury, gdy pojawią się kryzysowe dni, przestań potępiać siebie i innych a zamiast tego próbuj zrozumieć Twój magazyn podświadomej winy, który ulega zmniejszeniu. Człowiek jest zawsze niewinny. Człowiek jest boski!

Nawet najwięksi optymiści mają swoje doły! Dobij wtedy dna, uwolnij emocje. 

Wróciłam do żywych, Boże, świat jest taki piękny 🙂

Sałatka jest pyszna i pożywna, a składniki w niej zawarte świetnie komponują się  razem. Może być składnikiem gościnnego stołu, jak i częścią obiadu, podana np. po zupie. Dobrze też spisze się w lunch box’sie.  Spróbujcie:)

SKŁADNIKI:

4 nieduże  buraki upieczone w skórce i obrane ( zawsze piekę więcej buraków)

1 litrowy słoik brukselek

6-8 pełnych łyżek orzechów nerkowca

2 ogórki kiszone ( u mnie były malutkie, więc dałam 6)

1 cebula czerwona

2 pełne łyżki chrzanu

sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Orzechy (4 pełne łyżki)  namocz w ciepłej wodzie, tak aby je przykryła

Zagotuj około 2 l wody  z solą i wrzuć do wrzątku brukselki ( uprzednio przebrane) , gotuj 3 minuty i od razu odcedź i zalej lodowatą wodą

Cebulę pokrój w piórka i posól, wymieszaj i poczekaj aż zmięknie

2-4 łyżki nerkowców upraż na suchej patelni

Ogórki pokrój w krążki lub, jeśli są duże, w kostkę

Zmiksuj orzechy  ( 4 łyżki pełne)  razem z wodą na papkę, dodaj chrzan, dosól i dopieprz i reguluj gęstość wodą, wg własnych upodobać ( u mnie gęsty jak gęsta śmietana)

Wymieszaj wszystkie składniki,  dodaj pieprz i ewentualnie sól, polej sosem i jedz z apetytem.

SMACZNEGO  🙂

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

Beata 28 stycznia 2019 - 00:10

Dziękuję za wszystkie mądrości którymi się Pani dzieli oraz cudowne zdjęcia <3

Reply
Elusia 28 stycznia 2019 - 16:46

Bardzo się cieszę, że czytasz moje wpisy Beato 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂

Reply

Pozostaw odpowiedź Beata Cancel

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress