7 września 2017

JAGLANKA Z GRUSZKĄ WG PIĘCIU PRZEMIAN

Gruszki. Ze starego drzewa. Niezbyt smaczne. Ale jakie po ugotowaniu! Palce lizać. Słodkie i soczyste. Narobiłam słoiczków, oj będzie się działo zimą przy ciepłym piecu. Strzelające drewno, jaglanka na piecu i gruszki ze słoiczka 🙂

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

3-4 szklanki wody ( ja lubię rzadką kaszę na śniadanie, więc nawet daję 5 szklanek, jaglana bardzo pije wodę, ale to rzecz gustu)

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki syropu z agawy ( najlepiej surowego)

1 łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno

1/2 łyżeczki cynamonu ( zmielonego)

3 goździki

1/2 łyżeczki kardamonu ( zmielonego najlepiej zielonego ze skórką)

łyżka potłuczonych orzechów laskowych

Wykonanie:

Kaszę wypłucz na gęstym sitku wodą.  Pozwól jej odciec.

Do  O-wrzącej wody wsyp Z- kaszę, dodaj olej kokosowy,cynamon,syrop z agawy,  M-kardamon i  goździki W-sól

Gotuj kaszę na małym ogniu, aż wypije całą wodę.

Odstaw na parę minut. Goździki powinny być na wierzchu kaszy po ugotowaniu, więc je usuń.

Gruszki obierz, pokrój na ósemki, włóż do garnka, dodaj trzy łyżki wody i gotuj aż puszczą sok i staną się szkliste.

Wymieszaj kaszę i nałóż do miseczki, polej sokiem wraz z gruszkami. Posyp uprażonymi i potłuczonymi orzechami laskowymi -przepis TU

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply