11 października 2017

KASZA JAGLANA POLANA SOSEM Z DYNI I POMARAŃCZY

Dynia często króluje na moim stole 🙂 a to ze względu, że sieję ją w ogrodzie i obficie plonuje. Zdecydowanie preferuję hokaido. Nie trzeba obierać skórki, jest smaczna i uniwersalna. Gdy parę lat temu jadłam tylko surowy pokarm, byłam ortodoksyjną witarianką, nigdy nie pomyślałam wtedy, że będę podgrzewać,  czy wręcz gotować sok z pomarańczy:) A jednak, nigdy nie mów nigdy 😉  Ten przepis zrodził się w mojej głowie w restauracji, gdy podano nam pierogi dyniowe ze skórką pomarańczy. Mnie smakuje bardzo. Jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni, koniecznie spróbuj!

Podstawowy przepis wg pięciu przemian, na słodko 🙂

ZIEMIA- 1 szklanka kaszy, wypłukana na sitku pod strumieniem wody, wsyp kaszę do garnka,

dodaj łyżeczkę tłuszczu ( u mnie olej kokosowy, tłoczony na zimno)

METAL-dołóż ćwierć łyżeczki  zmielonego kardamonu, np w młynku do kawy, zielonego ze skórką

WODA- zalej 3 szklankami wody, dołóż ćwierć łyżeczki soli. Ja często na śniadanie robię rzadką kaszę, dodaję nawet 5 szklanek wody, do sosu jednak może być gęściejsza, to zależy od upodobań.

Gotuj aż kasza wypije całą wodę, odstaw i jeszcze chwilę odczekaj.

 

Sos dyniowo- pomarańczowy:

Pomarańcze muszą być ekologiczne, lub przynajmniej wolne od oprysków skórki.

2 pomarańcze średnie, skórka z jednej pomarańczy

1/2 szklanki wody

4 goździki

3 łyżki syropu z agawy

1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego

4 łyżki musu z upieczonej dyni ( dynię pokrojoną na ćwiartki, wypestkowaną piekę w piekarniku a potem miksuję- tak jest lżej strawna niż gotowana)

1/2 cytryny ze skórką

szczypta soli

Wykonanie:

Wyciśnij sok z pomarańczy, jedną z nich, po wyciśnięciu soku przełóż miąższem na zewnątrz i zdejmij z niej resztki miąższu, następnie pokrój skórkę w drobną kostkę i ugotuj w wodzie z cytryną przez 15 minut. Dodaj resztę składników, wymieszaj, jeszcze raz zagotuj  i polej sosem kaszę.

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply