24 października 2017

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I FASOLKI ADZUKI

Kiedy podaję fasolke adzuki  z kaszą jaglaną w formie sałatki, wierzcie mi, że przełamuje ona niejednego mięsożercę. Wyraźny smak czosnku pomieszany z ziarnami gorczycy i ogórkiem kiszonym daje niebanalny efekt. No, to prawie już macie przepis 😉

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej  uprażonej na suchej patelni, przelanej wrzątkiem a następnie zalanej 2 szklankami wrzątku- dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju, 1 łyżeczkę soli i ugotować- na sypko.

1 szklanka fasolki adzuki  wypłukanej pod bieżącą wodą,  namoczonej na noc dwoma szklankami wody. To jedyna fasolka, z której nie trzeba odlewać wody- rano po prostu wystarczy ją ugotować do miękkości ( uważaj aby jej nie rozgotować). Wodę po ugotowaniu odlej.

3 ogórki kiszone średnie lub 2 duże

1 łyżka gorczycy jasnej

5 łyżek oleju np, lnianego , olej najlepiej mało wyraźny w smaku

2 ząbki czosnku

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na dwie godziny aż smaki się połączą 🙂

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply