26 października 2017

KREM Z PŁATKÓW OWSIANYCH, GRUSZKI I PIETRUSZKI

Gdy sezon na gruszki trwa, warto pokusić się o ten przepis. Można też wykorzystać gruszki ze słoika- ja gotuję je bez dodatków i gdy puszczą sok wekuje do słoików. Tutaj wykorzystałam pietruszkę w korzeniu i muszę przyznać, że kompozycja jest bardzo udana 🙂

Składniki:

Ugotowane płatki owsiane- u mnie proporcja 1 szklanka do 3 szklanek wody ( płatki zawsze moczę na noc )

1 korzeń pietruszki średniej wielkości

1 gruszka

2 gałązki świeżego tymianku

1-2 łyżki syropu z agawy

szczypta utartej gałki muszkatołowej

łyżka orzechów włoskich uprażonych

sól do smaku

Wykonanie:

Płatki ugotuj,

pietruszkę ugotuj w małej ilości wody,

pod koniec gotowania dodaj obraną i pokrojoną na ćwiartki gruszkę,

gdy będą miękkie zmiksuj je razem z płatkami i resztą składników.

Posyp orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply