10 września 2017

Aromatyczna zupa z pieczonej dyni wg pięciu przemian

Kiedy przychodzi sezon na dynię jestem cała happy. Tyle możliwości co daje dynia, nie daje chyba żadne warzywo, jest bardzo uniwersalna. Do śniadania, obiadu, kolacji, na słono i na słodko. Najłatwiej strawna jest dynia pieczona. I z takiej wykonuję wszystkie potrawy. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma naturę termiczną ochładzającą, smak słodki i lekko gorzkawy, pomaga w stanach związanych z wilgocią, jak rozwolnienie, egzema lub obrzęk, reguluje poziom cukru we krwi oraz  korzystnie wpływa na trzustkę- stosowana w cukrzycy i hipoglikemii.  Powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła. Regularne spożywanie dyni pomaga w astmie oskrzelowej, usuwa też robaki w jelitach a jeszcze bardziej w tym skuteczne są jej ziarna.

Ponieważ mój najdroższy 😉 nie przepada za zupami kremowymi,  nie robię zupełnie kremu, miksuję dynię, a warzywa zostają pokrojone 🙂

Składniki:

2 litry wody

Jedna średnia dynia hokaido

4 duże ziemniaki

2 marchewki

pół selera,

15 cm pora

1 pietruszka

szczypta chilli

1 łyżka soku ze startego  świeżego imbiru

2-3 łyżki octu winnego

1 łyżka masła

sól do smaku

pół łyżeczki zmielonej kolendry

szczypta zmielonej kozieradki

łyżka liści pietruszki

dwie łyżki pestek dyni- uprażonych

liść laurowy

1/2 łyżeczki lubczyku

Wykonanie:

Dynię pokrój na ćwiartki, usuń pestki , ćwiartki pokrój na połowę i upiecz w rozgrzanym piekarniku -160-180 stopni przez około 40 minut. Ja zawsze wyciągam dynię gdy końcówki lekko się przypalają.

OGIEŃ:     zagotuj wodę, wrzuć liść laurowy i lubczyk

ZIEMIA:  pokrój ziemniaki w kostkę,  pokrój marchewkę i pietruszką w słupki, dodaj do zupy,

METAL:    pokrój w słupki seler, wrzuć do zupy, pokrój na paseczki por i wrzuć do zupy

Gotuj warzywa do miękkości.

METAL:    po ugotowaniu dodaj szczyptę  chilli, kolendrę, imbir

WODA:    dodaj około łyżeczkę soli ( wg gustu)

DRZEWO: dadaj ocet i liście pieruszki

OGIEŃ:     dodaj kozieradkę

ZIEMIA:   dodaj masło i zmiksowaną, upieczoną dynię ( jeżeli dynia jest sucha i źle się miksuje, dolej trochę wywaru z zupy.

Podawaj z pestkami dyni

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply