14 czerwca 2017

BOTWINKA Z CIECIORKĄ I HARISSĄ

Zawsze gotuję więcej cieciorki, robię z niej przeróżne dania ; humus, piekę w piekarniku do chrupania, mieszam z różnymi zależnie od sezonu warzywami. Tu wiosennie- z botwinką i przyprawą rodem z Północnej Afryki. U mnie nie tak ostra, wręcz łagodna.

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanej cieciorki ( wody nie wylewaj, odłóż do miseczki)

pęczek botwinki z buraczkami

jedna cebula

pół łyżeczki harissy,

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka ghee

sól do smaku

WYKONANIE:

Rozgrzej ghee w rondelku, dodaj posiekaną cebulę, podsmaż chwilę mieszając, przykryj i duś na bardzo małym ogniu,

dodaj pokrojone w plasterki lub paski buraczki, pokrojone na 1  cm ogonki z botwinki i duś wszystko pod przykryciem aż buraczki i cebula będą miękkie,

na końcu dodaj pokrojone liście, potrzymaj na ogniu aż lekko zwiędną,

Dodaj cieciorkę, harissę, sól, natkę pietruszki, podawaj na ciepło z sałatą lub/i kaszą gryczaną z kozim serem ( przepis TU)

You Might Also Like

Leave a Reply