19 lipca 2017

BROKUŁY I BÓB OKRASZONE ORZECHAMI WŁOSKIMI I KASZA JĘCZMIENNA Z KURKAMI WG PIĘCIU PRZEMIAN

Sezon na brokuły w moim domu trwa krótko. Jemy je wtedy, gdy zbierzemy plon z ogrodu. Smak tego warzywa wzbogacony orzechami włoskimi na długo pozostaje rozkoszując podniebienie, z kaszą jęczmienną i kurkami smakuje wybornie. Pamiętaj, że gotowanie wg pięciu przemian wymaga kolejności – każdy składni musi znaleźć się w garnku jak podaje przepis. Oczywiście możesz pominąć pięć przemian, ale…

Gotowanie wg pięciu przemian daje:

poczucie zharmonizowania

lepszą energię

potrawy są łatwiej przyswajalne

nie zapomina się składników ( elementów )

potrawy są smaczniejsze dzięki obecności wszystkich pięciu smaków

bogactwo kolorów

większą inspirację, odkrywanie smaków

wyjście ze schematów gotowania

WIĘC … może warto spróbować 🙂

 Składniki:

Ziemia:       1 łyżka świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego

1 łyżka masła, 1 łyżka masła ghee, dwie duże garście kurek, litrowy garnuszek bobu, pół

szklanki orzechów włoskich,

Metal:         1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak, 1 łyżka harissy (przepis TU), pieprz do smaku, 2 łyżki rukoli, jeden brokuł

lub dwa małe

Woda:         2 szklanki wody ( jeżeli wolisz bardziej miękką kaszę, dodaj nieco więcej wody i dłużej ją gotuj), sól, łyżka sosu

sojowego

Drzewo:     kilka kropli octu jabłkowego

Ogień:        łyżeczka świeżych płatków nagietka lub pół łyżeczki suszonych ( dostępne w sklepach zielarskich – świetne dla

wątroby)

 Wykonanie:

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni ( mieszaj, bo się przypalą) rozkrusz w moździerzu, przenieś jeszcze raz na patelnię i gdy będą gorące skrop łyżką sosu sojowego energicznie mieszając.

Kurki oczyść, umyj i wrzuć na  rozgrzane masło ghee ( 1\2 łyżki), uduś do miękkości, dopraw pieprzem, solą, kroplą octu jabłkowego, płatkami nagietka, odrobiną masła i wymieszaj z kaszą. ( Tutaj zakończyłam przemianą Ziemi, z tąd  te odrobiny produktów, które zgadzają się z przemianą Ziemi w kaszy. Jeżeli nie gotujesz wg pięciu przemian ocet i płatki   są zbędne)

Bób ugotuj w osolonej wodzie – około 10 minut, następnie wrzuć go do bardzo zimnej wody i obierz ( warto to zrobić)

Kaszę zamocz na noc w wodzie, dodaj  sól do smaku,  ugotuj do miękkości ( około 1 – 1,5 godziny), Gdy będzie gotowa dodaj do niej krople octu jabłkowego, płatki z nagietka, płaską łyżkę masła i uduszone kurki.

Zagotuj osoloną wodę, dodaj odrobinę masła,  wrzuć brokuły i gotuj do miękkości, odcedź, polej je harissą, dodaj szczyptę soli, parę kropli octu winnego,  dodaj rukolę, ugotowany bób, odrobinę pieprzu i posyp uprażonymi orzechami

SMACZNEGO 🙂

 

You Might Also Like

Leave a Reply