28 sierpnia 2017

FASOLKA SZPARAGOWA I PIECZONE ZIEMNIAKI

Proste danie – fasolka szparagowa i ziemniaki pieczone, u mnie suto posypane gomasio- czyli prażonym czarnym sezamem, utartym z solą.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ziemniaki mają naturę termiczną neutralną, smak słodki. Mają działanie łagodnie moczopędne, wzmacniają śledzionę- trzustkę i energię Qi ( czytaj czi). Harmonizują żołądek, nawilżają jelita. U osób,które nie przyswajają innych węglowodanów wystarczająco dobrze, ziemniaki dają pożądany efekt. Pozwalają uzyskać odpowiednią ilość cukrów w organizmie. Ziemniak neutralizuje kwasy  w organizmie, co działa łagodząco w przypadku artretyzmu i reumatyzmu. Łagodzi wszelkiego rodzaju zapalenia. Sok z ziemniaka obniża ciśnienie krwi i jest skuteczny na oparzenia  oraz leczy wrzody żołądka. Okłady z tartych surowych ziemniaków są lekarstwem na zewnętrze owrzodzenia i egzemy, obrzęki i bóle oczu.  Ponieważ ziemniak wspomaga aspekt Yin organizmu, rozwija u człowieka wrażliwość, opiekuńczość i współczucie. Spożywanie w nadmiarze ziemniaków może prowadzić do lenistwa ( z powody nadmiaru Yin)

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

4 duże ziemniaki

2 łyżki gomasio ( sezam upraż na suchej patelni ciągle mieszając, dodaj sól i utrzyj w makutrze lub zmiksuj, tak aby pół ziarenek zostało w całości)

1 łyżka masła ghee

1 łyżka masła

sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki pokrój w kostkę, masło ghee rozgrzej w rondlu i wrzuć ziemniaki, mieszając smaż na tłuszczu, po kilku minutach przykryj garnek pokrywką, i duś do miękkości , czasami mieszając. Posól i wymieszaj.

Fasolkę  ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i okraś masłem. Posyp gomasio ziemniaki i fasolkę.

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply