KRÓLOWA KASZ Z PIECZONYM BURAKIEM

29 stycznia 2018Elusia

Kasza jaglana- królowa kasz. Nie zakwasza, jest alkaiczna, bardzo lekkostrawna i świetna na wszelkie dania!

Słone i słodkie, zupy i śniadania. Zapiekanki i dania jednogarnkowe. Bardzo uniwersalna.

Dzisiaj przepis z burakiem, może być jako lunchbox, jak i na obiad czy kolację w domu,  na ciepło i na zimno, jak tylko komu pasuje 🙂

Składniki:

1.    1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej ( przepis TU)

2.     1 duży burak

3.      1 kopiasta łyżeczka musztardy ( użyłam własnej roboty- ostrej, przepis TU)

4.      1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

5.     2 łyżki solonego jarmużu ( przepis TU)

6.     2 łyżki dobrego oleju -np. oliwa z oliwek

7.      2 ogórki kiszone

8.     1 mała cebula czerwona ( pokrojona w piórka, posolona i ugnieciona wcześniej aby zmiękła,  lub marynowana

( zagotuj 150 ml wody, 150 ml octu jabłkowego, 1 łyżeczkę syropu z agawy, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki kolendry, 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, 7 ziarenek pieprzu, zalej 4 pokrojone w słupki cebule i odczekaj aż ostygnie, przechowuj w słoiczku w lodówce, wykorzystuj do sałatek, dań głównych)

9.      sól do smaku

10.   1 łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

1.     Buraki ( zawsze piekę ich więcej i trzymam w lodówce, często ratują mi życie, gdy nie mam gotowego obiadu)

upiecz w naczyniu żaroodpornym z pokrywką przez 1,5 godziny – 170 stopni. Obierz i pokrój w kostkę.

2.    Ogórki kiszone pokrój w kostkę i odciśnij z nadmiaru wody.

3.    Wszystkie składniki wymieszaj i dosól jeżeli jest taka potrzeba 🙂

SMACZNEGO

Poprzedni Następny

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress