27 sierpnia 2017

KURKI Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI

Cukinia nigdy nie zawodzi swym plonem. Jej nadmiar  w koszyku czeka na kolejne przepisy, więc wymyślam jak smacznie skonsumować to warzywo. W sklepie spotkałam kurki, więc jeszcze nie mając pomysłu, w domu wzrok padł na cukinię 🙂 No i powstał post 🙂

Składniki : 

400 g małej cukinii ( bez pestek)

200 g kurek

duża cebula

łyżka masła ghee

20 pomidorków koktajlowych

sól i pieprz do smaku

mały pęczek bazylii

Wykonanie: 

Umyj i oczyść kurki, pokrój cebulę w kostkę a cukinię w plastry.

Rozgrzej pół łyżki masła i wrzuć pokrojoną cebulę, duś pod przykryciem aż będzie szklista, następnie dodaj kurki i duś dalej aż zmiękną ( najpierw pod przykryciem, potem bez, by wyparował nadmiar płynu, jednak aby  zawartość nie była sucha, powinno pozostać sporo sosu

Cukinię rozłóż na posmarowaną blachę, pomieszaj, aby z każdej strony była obtoczona masłem ghee i umieść w piekarniku

( 160 stopni, 20 minut, w między czasie przemieszaj plasterki cukinii)

Wyjmij z piekarnika cukinię i wymieszaj ją z kurkami i cebulą, posól popieprz, dodaj posiekaną bazylię, pomidorki i umieść jeszcze na 10 minut  w piekarniku. SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply