MASŁO KLAROWANE – GHEE

30 stycznia 2018Elusia

Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być używane przez osoby uczulone na produkty mleczne.
Masło klarowane wywodzi się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. W zależności od regionu jest wytwarzane w nieco inny sposób. Masło klarowane jest najczęściej wykorzystywane w tradycji kulinarnej Indii, gdzie określa się je mianem „ghee”. W tamtejszej kuchni jest obecne od tysięcy lat, wytwarza się je z mleka bawolego lub krowiego i stosuje do prawie każdej potrawy wymagającej obecności tłuszczu.
Dzięki odparowaniu wody i usunięciu zanieczyszczeń masło klarowane staje się bardzo dobrym tłuszczem do smażenia. Jego temperatura dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i dochodzi do wytwarzania toksyn, jest o ok. 100oC wyższa niż masła i wynosi 252oC. Dzięki tej właściwości oraz zawartości głównie nasyconych kwasów tłuszczowych masło klarowane nadaje się nawet do długotrwałego smażenia w głębokim tłuszczu.
Kolejną zaletą masła klarowanego jest jego bardzo długa przydatność do spożycia. Zamknięte w słoiku można przechowywać w temperaturze pokojowej do 9 miesięcy, a w lodówce do 15 miesięcy. Tak długi termin ważności wynika ze zniszczenia większości bakterii w podwyższonej temperaturze oraz odparowania wody, która w zwykłym maśle jest czynnikiem umożliwiającym rozwój drobnoustrojów i psucie produktu. Dzięki temu, że masło klarowane to praktycznie sam tłuszcz, przy tym w dużej mierze nasycony, który jest mało podatny na utlenianie, produkt długo nie jełczeje i zachowuje świeżość.

 

Przede wszystkim jednak ghee ma niepowtarzalne walory prozdrowotne, których zwykłe masło nie posiada. Według ajurwedy jego spożywanie leczy choroby serca. Zawiera kwas masłowy o właściwościach antynowotworowych i przeciwwirusowych. Równoważy gospodarkę hormonalną, a także nadmiar kwasów żołądkowych, co pomaga odtworzyć śluz na ścianach żołądka. Ghee jest pomocne w zapobieganiu i leczeniu choroby alzheimera. Zawiera też witaminy A, D, K i E.

W Indiach ghee traktowane jest wręcz jako produkt magiczny. Nieprzypadkowo. Masło klarowane działa podobnie jak aloes; pomaga w gojeniu się ran, np. powstałych po oparzeniach. Poza tym, jak wierzą Hindusi, korzystnie wpływa na aspekty mentalnego funkcjonowania – naukę, zapamiętywanie i przypominanie. Zgodnie z ich przekonaniami ghee to również produkt zapewniający długowieczność. Dlatego stosuje się go w wielu indyjskich recepturach zielarskich. A oto przepis  na ten złoty środek:

Składniki:

masło dobrej jakości – 0,5 -1 kg

Wykonanie:

Masło włóż do rondelka z grubym dnem i postaw na niewielkim palniku .

Gdy całość się roztopi, zmniejsz ogień i podgrzewaj na minimalnym ogniu, na początku zdejmując zbierającą się na powierzchni pianę.

Kiedy piana przestanie się tworzyć w większej ilości odczekaj jeszcze parę – paręnaście minut do momentu, aż tłuszcz uzyska przezroczystość (będzie widać dno garnka), a reszta białek opadnie na dno.

Uważaj, aby nie przypalić masła!

Zdejm garnek z ognia i jak odrobinę przestygnie, a cząstki stałe opadną na dno naczynia przelej do czystych, wyparzonych słoików. Masło najlepiej przelać przez gęste sitko wyłożone kawałkiem gazy, która zbierze wszystkie niesklarowane drobinki.

 

Tak oczyszczone masło jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia i duszenia potraw.

Na zdjęciach jest pokazane masło jeszcze płynne oraz już zastygnięte.

POWODZENIA W PICHCENIU 🙂

Poprzedni Następny

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress