22 czerwca 2017

Młoda marchewka z zielonym groszkiem i tahini wg pięciu przemian

Gotowanie wg pięciu przemian to wielka magia.Kuchnia pięciu przemian jest elementem tradycyjnej medycyny chińskiej, która ma swoje korzenie w filozofii taoistycznej. Taoiści uważają, że człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom.  A skoro w naturze następują po sobie kolejne pory roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, a potem znowu wiosna, to powinniśmy tę kolejność przemian stosować w swoim życiu i gotowaniu. Porom roku odpowiadają kolejno żywioły (tzw. przemiany): Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda, a żywiołom – smaki: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony.
Tajemnica smacznego gotowania polega na tym, że produkty odpowiadające poszczególnym smakom i żywiołom powinny trafić do garnka w kolejności, jaką wyznacza koło pięciu przemian. Gotowanie wg pięciu przemian wprowadza do kuchni dokładność w doborze składników, medytację, czyli skupienie na tej czynności, potrawy są smaczniejsze i mają dużo pozytywnej energii.

Składniki:

Ziemia- 1szklanka groszku, już wyłuskanego,

1 pęczek marchewki,

łyżka czarnego sezamu,

masło

Metal-  pół łyżeczki kolendry,

Woda- woda,

sól,

Drzewo-łyżeczka soku z cytryny

Ogień- 1 łyżka Tahina  ( wg mnie ma smak gorzki po uprażeniu)

Wykonanie:

Z)  Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj na parzę, jak będzie prawie gotowa, dodaj groszek i jeszcze chwilę pogotuj, aż będzie al dente,

M) Kolendrę upraż na suchej patelni, utrzyj ją w moździerzu, dodaj do marchewki z groszkiem,

W) Dodaj sól do smaku,

D) Dodaj sok z  cytryny,

O) Dodaj tahini przepis TU

Wymieszaj wszystko i posyp obficie  uprażonym czarnym sezamem,  podawaj z dzikim ryżem z natką pietruszki i curry

You Might Also Like

Leave a Reply