24 sierpnia 2017

MUS JABŁKOWY Z DAKTYLAMI WG PIĘCIU PRZEMIAN

Sezon na jabłka uważam za zaczęty. I chociaż jeszcze lekko kwaskowe, można dosłodzić  je daktylami świeżymi i zrobić pyszny mus do jaglanki. Ja podaję jaglaną polaną musem lub miksuję i robię budyń. Ale budyń w następnym poście, teraz zróbcie mus jabłkowy z kardamonem i cynamonem. Kardamon najlepszy zielony ze skórką, zmielony własnoręcznie a kora cynamonu połamana i zmielona w młynku do kawy na przykład. Takie przyprawy mają najlepszy aromat 🙂 Miałam farta, bo przyjechała moja mama, pozbierałam jabłka z pod drzewa i zwinne jej ręce wyręczyły mnie w obieraniu i krojeniu jabłek w kostkę.

Sładniki:

1 kg jabłek

cztery łyżki wrzącej wody

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

4 daktyle- świeże lub suszone wcześniej namoczone ( 2 godziny)

szczypta soli

1/4 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:)

OGIEŃ- do wrzącej wody w garnku dodaj kurkumę, dodaj

ZIEMIA- obrane i pokrojone w kostkę jabłka ( mogą być ćwiartki, ale kostka lepiej się rozpadnie)

dodaj pokrojone lub rozgniecione daktyle ( jeżeli będzie dla Ciebie za mało słodko- dodaj więcej daktyli)

METAL – dodaj kardamon

WODA-dodaj szczyptę soli

Gotuj na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną 🙂

SMACZNEGO 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply