29 sierpnia 2017

PAPRYKA FASZEROWANA CZARNĄ SOCZEWICĄ I BAKŁAŻANEM

Jeżeli nie próbowaliście papryki faszerowanej czarną soczewicą, koniecznie wypróbujcie. Zwłaszcza teraz, gdy sezon  na paprykę trwa  w najlepsze 🙂

Składniki:

4 czerwone papryki, w tym może być jedna żółta

1 szklanka soczewicy czarnej

1 duża cebula

4 łyżki gęstego soku pomidorowego

2 szklanki wody

pieprz, sól do smaku

łyżka orzechów nerkowca uprażonych

łyżka masła ghee

1 łyżeczka curry

Wykonanie:

Paprykę w całości umyj, posmaruj odrobiną masła ghee, umieść w naczyniu ogonkami do góry,   piecz w rozgrzanym piekarniku ( -160 stopni- 20 minut) wyjmij ją z piekarnika i poczekaj aż przestygnie. Następnie nie wyjmując ją z formy zetnij delikatnie górną część tak aby wyjąć łyżką gniazda nasienne i pestki i zrobić miejsce na farsz.

Soczewicę wypłucz na sicie zimną wodą, zalej dwoma szklankami wody i gotuj do miękkości ( około 1 godziny) posól

Cebulę pokrój w kostkę i uduś na rozgrzanym ghee pod przykryciem, aż będzie szklista.

Do ugotowanej soczewicy dodaj cebulę, sos pomidorowy, curry, sól, pieprz świeżo zmielony i wypełnij farszem papryki. Przykryj je odciętymi kapelusikami i zapiekaj jeszcze 20 minut. Podawaj z uprażonymi orzechami nerkowca.

You Might Also Like

Leave a Reply