18 października 2017

SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem przyrządza  się na patelni, a ponieważ lubię modyfikować a wręcz tworzyć potrawy moja szakszuka jest wzbogacona o szpinak. To potrawa, którą raz spróbujesz i nigdy o niej nie zapomnisz. Noo pycha!

Składniki:

1 pęczek szpinaku

0,6 kg pomidorów

1 średnia cebula

1/4 papryczki chilli bez pestek

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego

1/2 ziaren kolendry

niecała łyżka masła ghee

1/4 łyżeczki wędzonej papryki

4 jaja od szczęśliwych kurek

sól do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparz we wrzątku i obierz skórkę, pokrój w kostkę i odciśnij na sicie sok, który wypijesz 😉 Szpinak umyj i posiekaj drobno

Cebulę pokrój w kostkę, chilli drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło ghee,  uduś aż cebula będzie szklista, dodaj do niej rozgnieciony czosnek jeszcze chwilę duś  a następnie dodaj odciśnięte z soku pomidory i smaż bez przykrycia aż wyparuje z nich reszta soku.

Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu, dodaj do pomidorów, dodaj paprykę wędzoną . Na koniec dodaj szpinak i jeszcze chwilkę poduś. Przypraw solą.

Zrób w sosie małe zagłębienie i wbij jajko, tak też postąp z kolejnymi jajami. posól jajka i przykryj patelnię pokrywką, tak, aby białka się ścięły a żółtka pozostały płynne.

SMACZNEGO 🙂

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply