14 czerwca 2017

TAHINI

 

Tahini to podstawowy składnik humusu ale można go traktować jak masło orzechowe, dodawać np.do kaszy jaglanej na śniadanie, do płatków owsianych, wymieszać z daktylami czy miodem jako deser, zrobić chałwę.

SKŁADNIKI:

400 dkg sezamu jasnego

około 3 łyżki oleju

WYKONANIE:

Rozgrzej suchą patelnię, wsyp sezam i upraż go mieszając  (około 3 minuty). Kiedy tylko sezam zacznie się złocić i intensywnie pachnieć wsyp sezam do naczynia blendera lub Thermomixu i miksuj  przez 1 – 2 minuty, po czym zdejmij  pokrywę, zeskrob go ze ścianek i miksuj kolejną minutę, ponownie otwórz  pokrywę i oskrob sezam ze ścianek. Sezam zacznie przyklejać się do wnętrza naczynia miksującego tworząc rodzaj sezamowego, kleistego piachu – to dobry znak! Ponownie zeskrob go ze ścianek i miksuj, powinien zacząć się zmieniać w gęste sezamowe masło. Miksuj dalej i powtarzaj skrobanie jeszcze raz lub dwukrotnie, po tym czasie tahina powinna być idealnie gładka i kremowa. Opcjonalnie możesz dodać olej dla uzyskania lepszej konsystencji, wtedy jeszcze miksuj przez chwilę do połączenia składników.

Tahinę przełóż  do czystego słoika, możesz przechowywać ją przez kilka miesięcy.

You Might Also Like

Leave a Reply