Home Jesień Wykwintna sałatka z buraka i cieciorki w sosie musztardowym

Wykwintna sałatka z buraka i cieciorki w sosie musztardowym

przez Elusia
Wykwintna sałatka z buraka i cieciorki w sosie musztardowym

Mam dla Was sałatkę, w której możecie wykorzystać solony jarmuż z zeszłego postu ( przepis TU ). Sałatka wyszła pyszna, tego też się spodziewałam 😉 Ugotowałam na zapas cieciorkę, więc będziemy ją jedli jeszcze przez dwa dni. Ugotuję z niej zupę,  z solonym jarmużem i zrobię humus, a do niego pieczony bakłażan i ….solony jarmuż 🙂 To co, zachęciłam Was do zrobienia solonego jarmużu 😀 I Wiecie co, za każdym razem automat mnie poprawia, bo, nie wiem dlaczego i co mi się ubzdurało, robię byka i piszę jarmurz przez rz! I tak jest od zawsze 😀

A jarmuż to świetne warzywo,  pełne składników odżywczych. Jego liście są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Jarmuż zawiera indole, hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów, co zapobiega chorobom piersi.

W jego skład wchodzą karotenoidy, czyli beta karoten, luteina i zeaksantyna. Są to przeciwutleniacze hamujące szkodliwe procesy oksydacyjne. Zielony barwnik w jarmużu ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu.

Bardzo ważną wiadomością jest fakt, że jarmuż zawiera ogromne ilości witaminy C, która między innymi uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, co pomaga w walce z anemią. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko. Do tego jest lekkostrawny i smaczny 🙂 W sałatce z buraczkiem bardzo dobrze się znalazł a musztardowy sos dodał pikanterii i zamysłu 🙂 Upieczcie więcej buraków, przydadzą się do innych dań, np. do  tartych  buraczków do kaszy gryczanej  lub barszczu ukraińskiego z pieczonych buraków.

SKŁADNIKI:

2 średnie buraki upieczone ( ja piekę w garze glinianym zawsze większą ilość)

1 szklanka ugotowanej cieciorki

2 ogórki kiszone

1 cebula czerwona

1 kopiasta łyżka jarmużu solonego  ( przepis TU )

1 łyżka pokruszonego twarogu koziego ( opcjonalnie)


NA SOS:

1 łyżka musztardy ( zrobiłam ją sama, użyjcie łagodnej)

1/2 łyżeczki miodu

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Buraki, ogórki pokrój w kostkę. Cebulę w piórka.

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki oprócz sera.

Dodaj sos i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Posyp pokruszonym twarogiem  kozim.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress