Home Warzywa Zapiekane szparagi z kwiatami siedmiolatki pod śmietankową pierzynką i posypką z nerkowców

Zapiekane szparagi z kwiatami siedmiolatki pod śmietankową pierzynką i posypką z nerkowców

przez Elusia
Zapiekane szparagi z kwiatami siedmiolatki pod śmietankową pierzynką i posypką z nerkowców

Śmietana jest dla mnie rarytasem, ponieważ rzadko ją jem. Matko, jakie to było dzisiaj pyszne! Posypałam dodatkowo po upieczeniu świeżym koperkiem. Szparagowy sezon tak krótko trwa, więc wybaczcie, że ciągle te szparagi. Razem z młodymi łodyżkami jarmużu, który już niedługo zupełnie wystrzeli w kwiaty a później w nasiona doskonale wpasował się do surowej rukoli, którą tylko skropiłam oliwą, octem jabłkowym i sosem sojowym. Nic mi więcej nie trzeba, danie wyszło znakomite. Sami oceńcie!

 

 

Składniki:

1.  Pęczek szparagów, samych główek

2.  Pęczek łodyżek z młodymi pąkami jarmużu ( możesz zastąpić dodatkową porcją szparagów)

3.  1 bakłażan

4.  1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej czerwonej

5.  200 ml śmietany

6.  garść orzechów nerkowca

7.  szczypiorek plus kwiaty siedmiolatki (opcjonalnie)

8.  garść koperku

9.  sól i pieprz do smaku

10. pół łyżki ghee


Wykonanie:

Bakłażan pokrój w kostkę, posól i pozostaw na sitku przez piętnaście minut. Upiecz go w piekarniku na ghee – 15 minut-170 stopni.

Szparagi ugotuj w osolonej wodzie- 3 minuty, przełóż do lodowatej wody ( wtedy zachowają kolor)

Układaj w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym ghee, szparagi, bakłażan i młode pędy jarmużu, posyp komosą i orzechami nerkowca, polej śmietaną, jeżeli lubisz bardziej słone- dopraw solą i pieprzem i zapiecz w tem. 170 stopni 15 minut ( ja przykryłam naczynie folią).

Po upieczeniu posyp posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i kwiatami siedmiolatki.

SMACZNEGO:)

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress