ZUPA MISO Z FASOLKĄ MUNG

4 lutego 2018Elusia

Dlaczego warto jeść miso?

Miso to pasta z ziaren soi, z dodatkiem jęczmienia lub ryżu, soli morskiej i enzymów kropidlaka powstała w wyniku długiej fermentacji (od 3 miesięcy do 3 lat), przez co jest bogata w enzymy, bakterie mlekowe i składniki odżywcze w szczególności witaminy z grupy B, K2­­­-MK7 , D, fosfor, żelazo, wapń, potas, kwas linolenowy, lecytynę, oraz niezbędne aminokwasy  i jest źródłem pełnowartościowego białka.

Jednak  największe korzyści dla zdrowia zapewniają zawarte w niej flawonoidy: genisteina i daidzeina, które jak udowodniono blokują komórkom rakowym zdolność do tworzenia naczyń krwionośnych, czym powodują ich kurczenie i umieranie.

Japończycy, którzy nie jedzą soi niesfermentowanej lecz stosują miso w swej codziennej diecie w postaci zup i dodatków do potraw są narodem najdłużej żyjącym o najmniejszym wskaźniku zapadalności na raka.

Jedzmy więc miso !

Najlepiej z dobrego źródła z niezmodyfikowanej soi.

Składniki:

1.        2/3 szklanki fasolki adzuki wypłukanej i namoczonej na noc w dwóch szklankach wody. Rano wodę odlej i zalej dwoma szklankami wody. Ugotuj do miękkości.

2.       1 łyżka miso

3.      1/2  łyżeczki wędzonej papryki

4.      2 łyżeczki soku wyciśniętego z imbiru ( imbir utrzyj i w dłoni wyciśnij sok)

5.     1 łyżka sosu sojowego ( z niezmodyfikowanej soi)

6.     listek laurowy, lubczyk- 1/2 łyżeczki

7.     2 marchewki, pół kapusty

8.    1 pietruszka

9.     1/2 małego selera

10.    1/4 pora

11.    pieprz cayenne i sól do smaku

12.    łyżka ghee

 

Wykonanie:

1.    Rozgrzej w garnku ghee i wrzuć tam pokrojone w słupki warzywa oprócz kapusty, mieszając podsmaż chwilę

2.    Zalej warzywa wrzącą wodą, dodaj kapustę i liść laurowy oraz lubczyk, gotuj do miękkości.

3.    Do ugotowanej zupy dodaj ugotowaną fasolkę adzuki z wodą

4.    Dodaj resztę składników i miso rozpuszczone w małej ilości wywaru z zupy. Nie gotuj już zupy aby miso pozostało aktywne.

 

SMACZNEGO 🙂

 

Poprzedni Następny

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress