Papryka faszerowana czarną soczewicą i o trawieniu nasion strączkowych

U wielu osób spożywanie roślin strączkowych wywołuje różne sensacje trawienne,  zdarza się tak przede wszystkim   dlatego, że organizm nie jest przyzwyczajony do ich trawienia. Rośliny strączkowe zawierają trisacharydy, które są odpowiedzialne za wytwarzanie gazów. W zdrowym organizmie znajdujące się enzymy rozbijają trisacharydy na cukry proste a spożywanie małych ilości strączkowych sprzyja formowaniu się tych niezbędnych enzymów. Sama wiele lat temu, gdy wprowadzałam rośliny strączkowe do mojej diety ( w moim rodzinnym  domu mało jadaliśmy fasolki i groch) miałam z trawieniem dość poważne problemy. Uratował mnie czas i parę zasad, które opisuję poniżej, tak więc dzisiaj nie mam żadnych problemów z trawieniem tych ważnych i smacznych roślin.

Pierwszą zasadą jest namoczenie nasion  na 8-12 godzin i wymianę wody do gotowania oraz skuteczne   ugotowanie roślin strączkowych- mają być miękkie, rozpływające się w ustach.  Solimy je dopiero pod koniec gotowanie, ponieważ sól zatrzymuje  ten proces. Dobrze jest dodać do gotowania strączkowych glon kombu, który pomaga w gotowaniu i trawieniu fasolek. Następną zasadą jest dokładne przeżuwanie fasoli. Wtedy to trawienie już się zaczyna w jamie ustnej. Najłatwiejsze do trawienia są fasolka adzuki, soczewice, fasolka mung i groszek- te mogą być spożywane regularnie. Ważne jest dobre łączenie strączkowych, przynajmniej dla początkujących. Najlepsze połączenie to strączkowe z dużą ilości zieleniny. warzyw a nie łączenie ich z ziarnami zbóż  i owocami. Dodawaj do strączkowych koper włoski lub kminek, które pomagają w trawieniu. W wielu kulturach np. cieciorkę gotuje się na wolnym ogniu przez cały dzień, co zapewnia łatwostrawność i przyswajalnosć. Tak też robię, gdy rano rozpalam w piecu po wymianie wody moja cieciorka pyka sobie przez parę godzin gdzieś tam z boku na piecu aż przyjemnie rozpływa się w ustach. Soczewicy nie trzeba moczyć, jednak wcale to nie przeszkadza a wręcz przyspieszy  to proces gotowania.

SKŁADNIKI:

5 sztuk papryki słodkiej

1 szklanka soczewicy czarnej ugotowanej w dwóch szklankach wody, z  glonem kombu ( 5 cm) posolonej na koniec gotowania

1 łyżeczka curry

1 garść orzechów nerkowców – pokruszonych

4 małe cukinie

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżka ghee

sól i pieprz do smaku

 


WYKONANIE:

Paprykę przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, posmaruj ghee i ułóż ją na wysmarowanej blasze. Piecz 20 minut – 180 stopni. Wyjmij i przestudź.

Cukinię pokrój w półplasterki, posól, przełóż na sitko  odczekaj aż puści sok i lekko odciśnij.

Czosnek rozgnieć, posól, jeszcze lekko utrzyj, dodaj przyprawy.

Wymieszaj wszystkie składniki- cukinię, soczewicę, nerkowce, przyprawy i umieść w połówkach papryki.

Zapiekaj papryki jeszcze 20- 30 minut w piekarniku- 180 stopni

SMACZNEGO 🙂

0 komentarz
0 FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Roladki z koziego sera i ogórka

przez Elusia
Roladki z koziego sera i ogórka

Roladki są doskonałą przekąską i dodatkiem na letnie  party na ogrodzie. Łatwe i szybkie do wykonania, na pewno błyskawicznie  znikną ze stołu.

SKŁADNIKI:

3 ogórki duże

150 g  gęstego  serka labneh  ( przepis TU) lub twarogu koziego

sól do smaku

szczypta pieprzu

2 łyżki oliwy

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

       łyżka listków bazylii

łyżka pesto ( przepis TU)


WYKONANIE:

Paprykę pokrój drobno w kostkę

Ogórek pokrój w poprzek w cieniutkie plastry ( np. szeroką obieraczką do warzyw)

Serek wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, połową pokrojonej papryki, pokrojoną bazylią i umieszczaj po łyżeczce na plastrach ogórka zawijając je w roladki.

Podawaj obsypane drugą połową pokrojonej papryki i obłożone pesto.

SMACZNEGO 🙂

0 komentarz
0 FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Szakszuka

przez Elusia
Szakszuka

Jeżeli jecie jajka mam dla Was pomysł na śniadanie. Wiem, Ameryki nie odkryłam, szakszuka staje się coraz bardziej  popularna u nas, a przepis pochodzi z Tunezji i jest znany w innych krajach Bliskiego Wschodu. Słowo szakszuka znaczy wielki bałagan i świetnie wpasowuje się w nasze polskie menu, bo jajka sadzone są u nas bardzo popularne. Jeżeli jeszcze nie wypróbowałaś jajek z pomidorami gorąco polecam, jestem pewna, że napewno  się przekonasz do takiej wersji.

Szakszuka świetnie sprawdzi się na  pożywnej kolacji, jak i obiedzie z ziemniakami czy kaszą lub ryżem.  Można ją również modyfikować na własne sposoby i dodać np. jak ja to zrobiłam, kurki uduszone na maśle.

SKADNIKI:

500 kg pomidorów

1 cebula

200 g kurek

1, 5  łyżki  ghee

4 jaja

1 papryczka chili bez pestek

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kolendry

                                                                             1 łyżka posiekanych listków bazylii 

Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


WYKONANIE:

Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu.

Cebulę pokrój w kostkę i  uduś na połowie ghee, dodaj do niej  rozgnieciony czosnek, pokrojoną drobno paprykę chili i poduś jeszcze chwilę, dodaj wędzoną paprykę, kumin i kolendrę i pozostaw jeszcze chwilę na ogniu.

Na drugiej połowie łyżki ghee usmaż  pokrojone kurki aż zupełnie wyparuje z nich płyn, wtedy dołóż  je do cebuli. Przypraw solą i pieprzem

Pomidory sparz i obierz ze skóry, posiekaj i wrzuć na patelnię do cebuli i kurek i  duś przez 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Dodaj bazylię.

Zrób w sosie zagłębienie łyżką i wbij w nie jajko, tak samo wbij pozostałe jajka. Delikatnie przypraw jaja solą i smaż pod przykryciem aż białka się zetną  a  żółtka pozostaną płynne.

SMACZNEGO 🙂

0 komentarz
0 FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Lody jagodowe

przez Elusia
Lody jagodowe

Lody z mrożonych jagód. Jeżeli takie macie to zachęcam. Na targach widziałam jeszcze borówkę amerykańską- też może być. Nie jest to sorbet tylko zwyczajne lody na śmietanie i żółtkach. Były przepyszne!

SKŁADNIKI:

400 ml mleka ( np. kozie)

500 ml śmietany – gęstej kremówki

szczypta soli

5 żółtek

10 łyżek nierafinowanego cukru

1 litr jagód

 


WYKONANIE:

Utrzyj żółtka  na puszysty  krem z cukrem.

Zmiksuj zamrożone jagody.

Dodaj do jagód żółtka z cukrem,  śmietanę, mleko i  sól

Wymieszaj składniki i przełóż do maszyny do lodów. W przypadku, gdy nie masz maszyny włóż masę do zamrażarki i miksuj ją co 20 minut przez 1.5 godziny  umieszczając ją za każdym razem  w zamrażarce. Proces ten usunie  kryształki lodu a masa będzie  puszysta.

SMACZNEGO 🙂

0 komentarz
0 FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Domowa nutella

przez Elusia
Domowa nutella

Przyznacie, że ten rok jest bardzo obfity i urodzajny. I mimo ogromnej suszy na Dolnym Śląsku mój ogród uginał się od owoców. Na starym orzechu włoskim nigdy nie widziałam tylu orzechów i jeśli wiewiórki nie wyniosą wszystkiego to chyba pojadę na targ 😉 Już  puste słoiki skończyły mi się w spiżarni, chciałam kupić a pani za ladą oznajmiła mi, że nawet w hurtowni ich nie ma! Acha, to nie tylko ja mam ten problem, widać nie tylko ja mam urodzaj na ogrodzie 🙂 Śliwki już prawie się kończą, więc ostatki zostały spożytkowane na Niebo w Gębie Nutellę Domową !

I nie nazywajcie jej nutellą do tych, którzy nutellę znają ze sklepowych półek ! Tamta jest tak przejaskrawiona, mdła i słodka, że nie docenią tej domowej, oni mają nadwyrężone kubki smakowe i musieli by nie jeść nutelli przez rok, ażeby docenić domową. Powiedzcie, że to czekoladowa niespodzianka 😉 No to do dzieła !

SKŁADNIKI:

0,75 l ( 3/4 słoika litrowego)  powideł śliwkowych ( przepis TU) lub ze słoika od np. babci

1 szklanka masła z orzeszków ziemnych ( przepis TU,  a ze sklepu masło najlepiej niesolone)

1 gorzka 70 procent czekolada

2,5 łyżki kakao

pół łyżeczki soli

 


 

WYKONANIE:

Czekoladę roztop w  szerokim naczyniu ciągle mieszając, dodaj masło orzechowe, roztop, dodaj kakao, śliwki i sól

Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz je dodatkowo zmiksować, ja tego nie robiłam. Jeśli ocalisz przed łasuchami przełóż do małych słoiczków i zagotuj- 20 minut pasteryzuj.

SMACZNEGO 🙂

0 komentarz
0 FacebookTwitterGoogle +Pinterest
poprzednie posty

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress