Home Lato Fasolka szparagowa z kurkami na farinacie

Fasolka szparagowa z kurkami na farinacie

przez Elusia
Fasolka szparagowa z kurkami na farinacie

Jak funkcjonuje zdrowy człowiek? O! To ideał. Przede wszystkim nigdy nie jest zmęczony, czyli, i tu się poprawię, ma prawo być zmęczony, ma prawo mieć gorsze dni  i spadki energii, ale po krótkim odpoczynku czy nocy przespanej szybko regeneruje siły i jest wypoczęty.  Ma dobry apetyt. Apetyt na jedzenie, na seks, na zdobywanie nowych doświadczeń, wiedzy, na pracę, na aktywność, na wolność i szczęście. Bo tak naprawdę im więcej w nas ognia ( pomimo wieku) tym większy apetyt na aktywność, tym większy apetyt na życie, bez takiej ochoty nie ma postępu, rozwoju i radości. Przy aktywności i chęci do życia uspokajają się nadnercza i odkwasza organizm, siła grawitacji działa podwójnie i doskonale  włączają się hormony. Wspomnę tu jeszcze o alkalicznym jedzeniu, które wspiera nasz organizm i pcha ku zdrowiu.

Zdrowy człowiek dobrze śpi, sen jest krótki i głęboki,  dający odpoczynek i świeżą energię,  bez marzeń sennych  ( nocny sen regeneruje, leczy stany zapalne, bóle, a  ciągła senność może być oznaką niskiej hemoglobiny, niskiego ciśnienia czy nawet cukrzycy).  Zdrowy człowiek ma dobrą pamięć, ma dobry humor i rozumie porządek świata, żyje z nim w harmonii. Zdrowy człowiek jest radosny i witalny, zawsze wdzięczny, zawsze doceniający.

Bo zdrowie nie jest brakiem choroby czy zabezpieczeniem się przed cierpieniem i bólem. Zdrowie to aktywne harmonizowanie się ze środowiskiem, to cieszenie się życiem, obcowanie z innymi ludźmi, to radość głęboko tkwiąca w naszych sercach. Jeżeli potrafimy dostrzec ją wszędzie, jeżeli potrafimy cieszyć się życiem, wszystko to przekłada się na nasze ciało, na naszą psychikę, na nasz umysł, na nasze zdrowie. Cieszmy się chwilą, żyjmy zdrowo – dbajmy o ciało i duszę.  Carpe diem 🙂

Placek z mąki cieciorki, znacie ? Jest pyszny i pożywny. A oto przepis  na danie 😉

SKŁADNIKI:

100 g mąki  z ciecierzycy

220 ml wody

3  łyżki oliwy dobrej jakości

sól do smaku

dwa pęczki fasolki szparagowej

100 g kurek

cebule czerwona

łyżka listków pietruszki

łyżka koperku

1/2 łyżki ghee

garść uprażonych orzechów laskowych


WYKONANIE:

Mąkę z cieciorki wymieszaj dokładnie z wodą, posól, dodaj  1 łyżkę oliwy i odstaw na na pół godziny aby ciasto odpoczęło.

Fasolkę obierz i ugotuj  w posolonej wodzie.  Cebulę pokrój w piórka i uduś na maśle 1/4 łyżki. Kurki oczyść, umyj i usmaż na maśle ( 1/4 łyżki) aż wyparuje z nich woda ( w tym celu dobra jest duża patelnia). W tym czasie, gdy fasolka się gotuje a kurki smażą usmaż placki na małej patelni wysmarowanej oliwą ( powinny wyjść cztery) po minucie z każdej strony. Podawaj zaraz po usmażeniu z ugotowaną fasolką i usmażonymi grzybkami. Posyp zieleniną i utłuczonymi orzechami.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress