Home Dodatki Masło cukiniowo- kurkowe i o jesieni wg TMC

Masło cukiniowo- kurkowe i o jesieni wg TMC

przez Elusia
Masło cukiniowo- kurkowe i o jesieni wg TMC

 Jesień to czas poprzedzający nadchodzący bezruch zimy, to przygotowanie do stagnacji, to skupienie się na sobie, swoim wnętrzu, to chowanie się do środka. Jesień to czas, gdy cała przyroda kieruje swoją esencję w dół, opadają liście, usychają nasiona a soki roślin, krzewów i drzew spływają do środka. Jesienią siły natury wracają do źródła. Jesień to czas przemiany Metalu, małe Jin zajmuje miejsce Yang, które dominowało latem.  Człowiek o silnym elemencie Metalu jest ufny wobec życia i zdolny do budowania własnej egzystencji materialnej. Metal daje siłę i jasny umysł. Do przemiany metalu należą płuca i jelito grube, kolor biały, ostry smak i susza. 

Aby przygotować się do chłodniejszej pogody należy jesienią jeść już bardziej skoncentrowane pokarmy zagęszczające krew. Ciepłe, pieczone czy nawet smażone aromatyczne potrawy pomagają przetrwać ten okres i przygotować się do zimy. Chłodniejsza pora roku wymaga większej ilości energii w pożywieniu, więc dłuższe gotowanie, pieczenie, duszenie jest teraz wskazane.

Ponieważ jesienią wskazane jest ściąganie energii do środka organizmu aby wspomóc go energetycznie i duchowo dobrze jest włączać produkty o smaku kwaśnym, takich jak jabłka, śliwki, winogrona, kiszone ogórki i kapustę, dziką różę, oliwki, cytryny, jogurt, pory czy chleb na zakwasie.  Potrawy powinny być przygotowywane w mniejszej ilości wody i gotowane powoli na małym ogniu przez dłuższy czas, co pozwoli skupić więcej energii. 

Jesienią często przeważa suchy klimat. Dlatego też nasza skóra staje się bardziej sucha niż w innych porach roku. Na takie dolegliwości świetny jest czarny sezam, miód, orzeszki ziemne ( uwaga na pleśnie) proso, jęczmień, jabłka i gruszki, szpinak, produkty mleczne, jaja . Bardzo pomaga szczotkowanie całego ciała- patrz TU.

Narządami Metalu są płuca i jelito grube. Dwa potężne organy związane z emocjami żalu  i smutku. Żal, który potrafimy wyrazić, zostaje rozproszony, jednak gdy tłumimy go w sobie zakłóca funkcjonowanie płuc i blokuje nierozprowadzoną materię. Problem żalu i smutku, który nie zostaje rozproszony powoduje problemy z płucami i jelitem grubym. Umiejętność przeżycia emocji smutku czy żalu  nie dopuszcza do tłumienia tych uczuć. Dobrze jest poświęcić im uwagę, gdy się pojawiają, przeżyć je a nie tłumić, czy udawać, że nic takiego się nie pojawiło, ponieważ w przypadku tłumienia  zawsze kierujemy negatywną energię w kierunku płuc i jelita grubego. Tutaj bardzo skuteczne są długie, głębokie oddechy, dzielenie się uczuciami z innymi  czy świadome przeżycie żałoby.

Kondycja skóry i błon śluzowych jest bezpośrednio związana ze zdrowiem płuc. Skóra jak i błony śluzowe stoją na straży i bronią organizm przed wniknięciem patogenów. To swoiści żołnierze strzegący nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Przy dobrej ochronie nie przeziębiamy się i nie chorujemy, mamy dobrą odporność organizmu. Częste przeziębienia wskazują na zaburzenia równowagi energetycznej płuc. Nasze Qi , czyli energia ochronna jest kierowane przez płuca, jeżeli płuca są zrównoważone to skóra jest zdrowa, błyszcząca i miękka, a co za tym idzie chroni nasz organizm.

Pożywienie wspomagające płuca to pokarmy ostre, tj: papryczka chili, pieprz, czosnek, cebula, rzepa, imbir, chrzan, kapusta, rzodkiew. Korzystnie działają zielone liście, w których zawarty chlorofil powstrzymuje rozwój wirusów i pomaga wydalić płucom np. dym papierosowy, pył węglowy  czy opary chemiczne. Zielone pokarmy wspomagają również w trawieniu białka i tłuszczu, a te, spożywane w nadmiarze szkodzą jelitom. No cóż, podobno najbardziej kochamy tłuste i słodkie, a to dlatego, że wyzwalają w nas uczucie zadowolenia. Niestety, najczęściej na krótko.  Ale o tym już wkrótce 🙂  A dziś wspaniałe masło, które można podać nie tylko na kromce chleba ale i do kasz, makaronów, zapiekanek i warzyw pieczonych, duszonych.  

 

SKŁADNIKI:

400 g cukini

200 g kurek

2 łyżki ghee

300 g masła

1/2 łyżeczki soli

gałązka rozmarynu lub łyżka listków majeranku 

 


WYKONANIE: 

Cukinię utrzyj na grubej tartce,  posól, umieść na sicie, wyciśnij  aby pozbyć się nadmiaru wody. Odczekaj.

Kurki oczyść, umyj i drobniutko pokrój

Rozgrzej ghee i duś kurki aż wyparuje z nich woda ( na dużej patelni) dodaj odciśniętą cukinię i duś jeszcze około 20 minut mieszając aby nie przypalić.

Dodaj listki majeranku lub posiekane listki rozmarynu, masło i wszystko wymieszaj. Włóż do lodówki w celu zastygnięcia.

Podawaj do chleba, makaronu, zapiekanek, warzyw, kasz.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress