Home Coś do poczytania Budyń z buraka i jaglanki z sokiem z pomarańczy i co jeść na przedwiośniu.

Budyń z buraka i jaglanki z sokiem z pomarańczy i co jeść na przedwiośniu.

przez Elusia

Kochani, pytacie jak przygotować się do wiosny wg TMC, czy pić zielone koktajle i jak oczyszczać organizm. Otóż zacznę od tego, że jesteśmy istotami o wolnej woli i sami decydujemy o swoim życiu, mam na myśli, że człowiek może wszystko- może wszystko jeść lub nie jeść wcale. Nie, nie zwariowałam. Mówię tu o ogromnym potencjale i sile, jaka nam jest dana, a której, niestety, nie wykorzystujemy. Jesteśmy skazani na programy , które to zostały nam zaszczepione i wszelkie nasze przekonania wynikają właśnie z tych programów. Człowiek zawsze rywalizował z drugim człowiekiem i w ten właśnie sposób zastraszał się nawzajem. Wprowadzał niepokój drugiemu, aby mieć nad nim władzę i tak powstała wiara, ze coś możemy a czegoś nie. Jesteśmy dziećmi Boga i mamy taką siłę jak on, tylko niestety, gdzieś po drodze się zagubiliśmy…          No cóż, miejmy nadzieję, że wrócimy do Edenu, najważniejsze, to mieć tego świadomość  kim naprawdę jesteśmy. Jeśli jest świadomość, jest i możliwość.

Co teraz stosuję w ten kapryśny luty? Otóż przyniósł nam i dość cieplejsze dni, ale i spory mróz. Wychodzę na ogród i ani śladu zielonych roślin nad ziemią. Wszystko śpi jeszcze smacznie i ani myśli wschodzić. No więc z czego zielone koktajle? Wracam do spiżarni. Na półkach jeszcze korzenie warzyw, które to zgromadziły mnóstwo wartości odżywczych, aby na wiosnę wystartować i urodzić nasiona. Poczciwy burak, świetnie czyszczący i uzupełniający witaminy i minerały. Cebula posadzona w doniczce i wystawiona na słońce tuż, tuż wykiełkuje szczypiorkiem, pietruszka w korzeniu urodzi nieco natki. Kasza jaglana super alkalizująca i oczyszczająca organizm…Takie są realia lutego a nawet marca.

Pragnę też przypomnieć, że zielone koktajle, nie sprzyjają każdemu. Często, połączone z owocami, sokami warzyw, zaburzają pracę jelit, które to nie są gotowe do takich ilości surowych składników. Wtedy to nadmiar grzybów i patologicznych mikroorganizmów robi sobie z niego niezłą pożywkę, a my odczuwamy dyskomfort w postaci gazów.

Pamiętacie, że nasze babcie nie kroiły natki nożem, bo traciła na wartości? A my ją miksujemy metalowym nożem w mikserze. Po za tym, organizm i tak weźmie tyle ile może na raz wziąć, przy nadmiarze nie da rady wszystkiego wykorzystać na raz. Moda się zmienia, kanony nauki się zmieniają i nic nie jest stałe, nie ulegajmy więc czemuś, co nagle stało się modne.

No to Was zaprogramowałam 😉 ale ostateczne zdanie należy do Was. Najważniejsze, to obserwować swój organizm, wyciągać wnioski, po czym się dobrze czujemy, a po czym nie, jaką mamy konstytucję. Wychłodzonym osobą nie służą surowe, wychładzające koktajle, ale służą tym rozgrzanym, o zaczerwienionej twarzy, z ogromnym temperamentem, głośno mówiącym, nadpobudliwym.

Nie zapominajcie o naszych rodzimych produktach, zwłaszcza  w tym ubogim czasie, jakim jest przedwiośnie. Kasza gryczana, siemię lniane, cebula, pasternak, orzechy włoskie czy laskowe, a przy odrobinie fantazji wprowadźcie te z dalekich krajów, w malutkich  ilościach, takich jak przepyszne o tej porze pomarańcze, cytryny czy dojrzałe mango 🙂 No cóż, ja również nie wyobrażam sobie bez nich życia, choć staram się jadać je rozważnie ;D

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1/5 szklanki wody

spora szczypta soli

1 upieczony, obrany ze skórki burak

1 puszka mleka kokosowego z lodówki,  umieść je dzień wcześniej aby się rozwarstwiło na gęstą część i płynną

2,5  pomarańczy ekologicznej ( będziemy używać otartej skórki, więc musi być bez oprysków)

3 świeże daktyle lub suszone wcześniej namoczone


 

WYKONANIE:

Kaszę zalej wodą, posól i ugotuj.

Utrzyj skórkę z jednej pomarańczy a sok wyciśnij z obu

Oddziel gęstą część mleka, tą rzadką dodaj do kaszy a gęstą ubij jak śmietanę z odrobiną soli ( nie dodaję cukru)

Do miksera umieść kaszę z sokiem z pomarańczy, daktyle, buraka, rzadką część mleka i zmiksuj na gładki krem, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i jeszcze chwilę wymieszaj. Podawaj z ubitą śmietaną z kokosa  i pokrojoną pomarańczą.

SMACZNEGO:)

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

puch ze słów 28 lutego 2019 - 11:20

ależ tu pięknie na Twoim blogu! jest to co lubię piękne zdjęcia i kulinarne przygody smaków. Gratuluję bloga ze smakiem w każdym znaczeniu tego słowa. i zabieram się za czytanie. pozdrawiam asia 🙂

Reply
Elusia 28 lutego 2019 - 17:19

Asiu, piszę go właśnie dla takich przesympatycznych ludzi jak TY. Dziękuję za przemiłe słowa 🙂 Pozdrawiam

Reply

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress