Home Jesień Najpyszniejsza dynia marynowana

Najpyszniejsza dynia marynowana

przez Elusia

Gdy spróbowałam ten przysmak we Włoszech, po prostu zakochałam się w tym smaku. Tu znów chylę czoło włoskiej prostocie w kuchni. Cóż znaczy dobra oliwa ! Banalnie prosty i szybki sposób na wyczarowanie czegoś na przekąskę. Uwaga, znika ze stołu jak świeże bułeczki 😀

SKŁADNIKI:

Ćwiartka dyni hokaido

4 a nawet więcej łyżek oliwy z oliwek ( uwaga! dobrej jakości, byle jaka tylko zepsuje smak)

Sok z połowy małej cytryny

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Dynię  ( surową) pokrój w cienkie plasterki nożem do obierania warzyw

Skrop ją cytryną, polej olejem, posól i popieprz.

Pozostaw  od jednej do nawet  kilkunastu godzin, zależnie od potrzeb, na kiedy ją potrzebujesz.

Podawaj z np. serkiem labneh ( przepis TU) lub z duszoną cebulą i rodzynkami ( tak jedzą ją Włosi), z oliwkami i rozmarynem  lub zupełnie samą 🙂

PYYYYSZNA!!!

SMACZNEGO:)

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress