Home Bez kategorii Dip z marchewki i orzeszków piniowych

Dip z marchewki i orzeszków piniowych

przez Elusia

Nie pamiętam już gdzie jadłam coś tak pysznego jak ten dip. Otóż w wegańskiej restauracji podano nam coś pod nazwą dżemu marchewkowo- piniowego. Nikt nie zdradził mi przepisu, ale pokombinowałam i w prostocie siła! Zróbcie koniecznie  ten rarytas do warzyw –  słodki dzięki marchewce, tłusty dzięki orzeszkom piniowym, które nabierają głębszego smaku po uprażeniu 🙂 No miód w gębie 😀 Tutaj podałam go do ugotowanej fasoli szparagowej  z kurkami duszonymi z cebulą i pomidorkami. A i gdzieś tam jeszcze posypałam piniami.

SKŁADNIKI:

3 marchewki średniej wielkości

1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych

sól i pieprz do smaku


 

WYKONANIE:

Marchew ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody

Zmiksuj orzeszki z marchewką ( reguluj gęstość  wodą z ugotowanej marchewki)

Podawaj do warzyw jako dip, chleba jako pastę, makaronu jako sos ( wtedy możesz go rozcieńczyć), kasz.

SMACZNEGO:)

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress