Home Lato Pomidory faszerowane czarnym ryżem

Pomidory faszerowane czarnym ryżem

przez Elusia

Pomidory, takie prosto z krzaka, a jeszcze malinowe są kwintesencją lata, wspaniałością na upały, urozmaiceniem różnych dań. I choć dla mnie mogą stanowić śniadanie obiad i kolację na surowo, prosto z krzaka, tak naprawdę pomidor jest jednym z warzyw, któremu bez wątpienia nie szkodzi obróbka termiczna a wręcz go wzbogaca. Otóż za najcenniejszy jego składnik uchodzi czerwono- pomarańczowy barwnik z grupy karotenoidów, czyli likopen. Na jego stężenie natomiast wpływa zdecydowanie dojrzałość pomidora, dlatego w postaci surowej pomidory ( bardzo dojrzałe) powinniśmy spożywać  tylko w okresie sezonu, mało dojrzałe pomidory są wręcz szkodliwe dla zdrowia, Najwięcej wartościowego barwnika, ukrytego w strukturach białkowych pomidora uwalniają procesy technologiczne- czyli rozdrabnianie, ucieranie, pieczenie, gotowanie.  Spożywajmy więc te cenne klejnoty latem- dojrzałe z oliwą, która pomaga w przyswajaniu likopenu  a na jesień i zimę zróbmy z nich przetwory 🙂

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki czarnego ryżu plus 1, 1/2 szklanki wody

6 pomidorów malinowych – 3 żółte i 3 czerwone lub inne

400 g cukini

1 cebula czerwona

1/2 papryczki chili bez pestek

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżka soku z utartego imbiru ( imbir utrzyj na tartce i w dłoni wygnieć sok)

70  ml czerwonego wina

1 garść uprażonych orzeszków piniowych

2 łyżki  pokrojonego w kostkę sera koziego ( np. buncek)

garść liści bazylii

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku


 

WYKONANIE:

Ryż namocz na noc, rano ugotuj do miękkości

Pomidorom zetnij końcówki  i wydrąż miąższ łyżką, przełóż go do miski a pomidory posól i przeciętą stroną ułóż na sitku aby odciekł sok

Cukinie utrzyj na tartce o grubych oczkach, posól i odczekaj aby warzywo puściło sok, następnie odcedź

Cebulę pokrój w kostkę i uduś do miękkości na oleju, następnie dodaj do niej rozgnieciony czosnek i przyprawy i poduś jeszcze chwilę

Do cebuli wlej wino, wydrążone pomidory, odcedzoną cukinię, ugotowany ryż, pieprz,  sól i gotuj bez przykrycia aż płyn wyparuje a farsz stanie się dość gęsty, tak aby umieścić go w wydrążonych pomidorach. Dodaj wtedy pokrojony w drobną kostkę ser i orzeszki piniowe ( część pozostaw do posypania już upieczonych pomidorów)

Faszeruj masą pomidory i przykryj je  odciętymi częściami, zapiekaj przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni

Podawaj z posiekaną bazylią

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress