Home Bez kategorii Zupa krem z groszku i kalarepki oraz podziękowania dla Was

Zupa krem z groszku i kalarepki oraz podziękowania dla Was

przez Elusia

Kochani z dzisiejszym wpisem, pragnę Wam podziękować za wszystkie lajki, miłe komentarze, za to, że jesteście tu ze mną i zaglądacie do mnie 🙂  Jest nas już 5 tysięcy. Lubię ten mój blog, lubię pisać, lubię tworzyć przepisy i lubię fotografować moje potrawy. Dawno, dawno temu, gdy pewna moja pacjentka powiedziała mi, żebym założyła blog kulinarny, wydawało mi się to takie nieosiągalne, takie trudne i pracochłonne.  Dziś stało się to częścią mojego życia i moim  wielkim hobby. Wiem, że wszystko, co myślimy, o czym marzymy, czego chcemy, może być realne. Wszystkie przekonania kierują naszym życiem. Czasami robimy coś dla siebie, czasami dla kogoś… ale jeśli, pomimo wszystko, dążymy do czegoś z wielkim przekonaniem, na pewno się ziści. A kiedyś pozostaną po nas tylko wspomnienia… no i mój blog 😀

„Zbiegać za jednym klejnotem pustynie,

Iść w toń za perłą o cudu urodzie,

Ażeby po nas zostały jedynie

Ślady na piasku i kręgi na wodzie. (L.S)”


A zupka jest szybka i prosta, ale jakżeż wybornie smakuje- spróbujcie 🙂

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanego groszku zielonego (na wrzątek wrzuć groszek i gotuj 3 minuty, odcedź i zanurz w lodowatej wodzie, odcedź) Po sezonie możesz użyć groszku mrożonego

1/2 dużej kalalrepy

sok z połowy cytryny

4 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki garam masala

garść liści bazylii

sólo i pieprz do smaku

oliwa

1/2 szklanki śmietany ( lub śmietanki kokosowej)


WYKONANIE:


Kalarepkę obierz i pokrój w dużą kostkę, zalej wrzątkiem, tak, aby przykrył tylko warzywo, posól i gotuj do miękkości ( około 20 minut)

Wymieszaj wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.

Podawaj z grzankami lub posypane suto orzechami, np. włoskimi.

SMACZENGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress