Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, można przygotować ją na wiele sposobów. Jest bardzo urodzajna i na makaron najlepsza taka malutka i młodziutka. Makaron z cukinii to istny hit. A już z kurkami i groszkiem doprowadza mnie do ach-ów i och-ów i przeróżnych zachwytów 🙂
Młodziutka cukinia ma chłodzące i odświeżające właściwości Yin, przezwycięża więc gorąco późnego lata, ma też działanie moczopędne. Dobrze jeść młode owoce cukinii ze skórką ( na obrzęki i problemy z oddawaniem moczu).Nie należy jednak objadać się młodziutką cukinią, ze względu na bardzo ochładzające właściwości tego warzywa i możliwość zmniejszenia energii w środkowym ogrzewaczu, co skutkuje zakłóceniem trawienia.
Dojrzała, większa cukinia zmienia nieco swoją termikę i przyjmuje właściwości nieco ogrzewające, ma smak słodki i wpływa leczniczo na śledzionę- trzustkę oraz żołądek. Skutecznie łagodzi zapalenia i oparzenia ( świeży sok), wspomaga krążenie energii Qi i uśmierza ból. Cukinia i jej nasiona niszczą pasożyty. Zawiera wiele naturalnych cukrów, węglowodany i sporo witaminy A.
Polecam danie na szybki obiad w upalne dni, no, prawie się robi samo 😀